układ równań
Fruzia: 
prosze o pomoc rozwiąż układ równań
2
{x =16y
2y=x+6
4 mar 15:43
xyz: czy w tym zadaniu jest napisane x=16y?
4 mar 16:44
adaś: yhym raczej
4 mar 16:51
xyz: musisz zamienic stronami i bd
−16y=−x
2y=x+6
−14y=6/−14
i oblicz to pozniej to co wyjdzie podstaw pod ktoras nierownosc i wyjdzie
4 mar 18:19
R.W.16l: jak dla mnie to jest
x
2=16y
2y=x+6
x=2y−6
x
2=16y
(2y−6)
2=16y
4y
2−24y+36=16y
4y
2−40y=−36
y
2−10y=−9
iu dalej nie mam pomysłu
4 mar 18:24
Fruzia: mi wyszło że x=8 a y=4 bo delta mi wyszła 8 nie wiem czy to dobrze

?
4 mar 21:13
Fruzia: puk, puk może ktoś mi sprawdzić

?
4 mar 21:45
Fruzia:
4 mar 22:24
Eta:
y2 −10y+9=0 Δ= 64 √Δ=8
y1= 12 v y2= 1
x1= 2*9−6= 12
x2=2*1−6= −4
odp: rozwiązaniem są pary ( x, y) ; ( 12,9) ( −4,1)
4 mar 22:33
Godzio:
y
2 − 10y + 9 = 0
Δ = 64
√Δ = 8
y = 9 => x = 12
y = 1 => x = −4
4 mar 22:33
Eta:

..........
1 : 1
4 mar 22:35
Godzio:
4 mar 22:36
Fruzia:
4 mar 22:41