potega..
tesa: 210 * 515 =
5 mar 18:59
Eta:
(22)5 *(53)5=(4*125)5=5005= 55 *1005=3125*1010=31 250 000 000 000
5 mar 19:07
tesa: a jak sprowadzić to zeby wyszeld wynik 1015 ?
5 mar 19:10
Eta:
0,03125 *1015
5 mar 19:13
tesa: chodzi mi o to : 210 * 515 = 1015 jak do tego dojsc?
5 mar 19:16
Eta:
można też tak:
| | 1015*515 | | (2*5)15 | |
|
| = |
| = 132*1015
|
| | 25 | | 32 | |
ponieważ :
132= 0,03125 ...... podziel na kalkulatorze 1 : 32 i tę wartość
otrzymasz
, więc wynik będzie taki sam jak wyżej
w poprzednim poście napisałam

Powinnaś napisać , w jakiej postaci ma być zapisana ta wartość , bo widzisz
,że można to zapisywać różnie , jak kto woli
5 mar 19:20
tesa: w odpowiedziach abcd do tego zadania mam konkretna prawidlowa: 1015
5 mar 19:23
Eta:
No niestety ....... ale samo 10
15 nie równa się 2
10*5
15
przecież 10
15= 1 i 15 zer = 1 000 000 000 000 000
wynik to:
132*1015 ...... i to wszystko
powodzenia , tyle mogę Ci życzyć
5 mar 19:23
Eta:
poprawiam jeszcze chochlika z poprzedniego postu:0
| 215*515 | | (2*5)15 | |
| = |
| = 132*1015 |
| 25 | | 32 | |
5 mar 19:27
Eta:
R.W.D.16l 
zobacz tutaj , bo mi ręce i nogi opadają
tesa pisze : "wynik musi być 10
15, bo tak jest w odpowiedziach"
5 mar 19:42
R.W.16l: Niestety tesa, nawet u mnie odpowiedzi szwankują

ps. tam nie ma D
5 mar 19:43
R.W.16l: 2
10 * 5
15 = (2
2)
5 *(5
3)
5 = (4*125)
5 = 500
5 = 31250000000000 błędy nie ma w
obliczeniach

to można jeszcze ewentualnie zapisać w notacji wykłądniczej
3,125 * 10
13 ALBO 0,03125*10
15 i masz swoje 10
15
5 mar 19:46
tesa: hm, tresc zadania brzmi: "Liczba 210 * 515 jest równa liczbie:" i tu podają , że odp. to
1015
5 mar 19:59
R.W.16l: albo na chama
210*315=1024*30517578125=31250000000000
czarno na białym
odpowiedzi też są błędne często i nie wzoruj się na nich
5 mar 20:03
kurzel131: Male info dla przyszłych pokoleń − owe zadanie to nic innego jak umiejętność korzystania ze
wzorów na potęgowanie i pierwiastkowanie. Ostatnio tzn we wtorek jako jedyny zrobiłem pd, cóż
oceny wystawione to komu się chce uczyć. Zadanie 2 miałem właśnie takie jak powyżej i raz że
miałem złe dwa nie ma takiej odpowiedzi jak
132*10
15. aż takich byków w książce nie ma
najwyższej zła odpowiedź z tyłu, bo jak to wygląda odpowiedź E

. Oto poprawne rozwiązanie:
2
10 * 5
15 = 2
10*5
10+5 = 2
10*5
10*5
5 = (2*5)
10 * 5
5 = 10
10*5
5
Jestem klasie na profilu technik informatyk i tak się składa ze wyliczanie tych potęg to zły
pomysł bo nie każdy jest informatykiem i wie ile to jest 2
10
tak mi powiedziała matematyczka.
Wgl. to się dziwie ze nikt nie poprawił zadania
21 kwi 14:50