dana jest funkcja
Hans: 2−x dla x mniejszego od 1
f(x)= 3 dla 1≤x mniejszego od 4
x2+1 dla x≥4
6 mar 00:20
Jack: co z nią?
6 mar 00:22
Hans: Wówczas:
a)f(1)=1
b)f(1)=2
c)f(4)=3
d)f(4)=17
6 mar 00:28
Jack: Wystarczy podstawić i sprawdzić.
6 mar 00:47
Hans: nie wiem jak
6 mar 00:48
Jack: masz 3 mozliwości
albo podstawiasz do:
a) 2 −x
b) 3
c) x2 +1
Teraz patrzysz na odpowiedzi. Mówią one że wzięto liczbę 1 i liczbę 4. Zajmijmy się 1. Do
którego wzoru ona pasuje? Patrzymy na wzór: "dla x mniejszego od 1 " − pasuje tu? No nie, bo
my mamy x=1. Idziemy dalej "1≤x mniejszego od 4" − pasuje. No to wstawiamy do wzoru i liczymy.
Wychodzi
f(1) = 3...
No wiec jak weźmiemy liczbę 1 to wzór mówi że stosujemy drugi wiersz wzoru, wtedy wychodzi
f(1)=3
Podobnie dla x=4. Najpierw spójrz pod który wiersz wzoru podstawisz. A potem podstaw...
6 mar 00:56
Hans: czyżby odpowiedź d ? ^^
6 mar 01:00
Jack: Ano
6 mar 01:03