oblicz długosć wewnętrznej liny
janek: Liny mocujące wieże nadawczą zaczepiono w odleglości 20m od podstawy wiezy.Nachylenie
wewnętrznej krótszej liny jest równe 75.Lina zewnętrzna ma 52m długości.Oblicz długość
wewnętrznej liny.
5 mar 22:32
janek: ?
5 mar 22:58
Łukasz: Czy nachylenie krótszej wieży nie powinno być 75o?
5 mar 23:49
janek: w zadaniu jest dokladnie tak jak napisałem wyzej!
5 mar 23:52
janek: czy to możliwe żeby to było tak?
sina=48/52 gdzie a to kat przy umocowaniu liny a 48 wyszła mi wysokosc wiezy
sina=0,92
a=67stopni
mamy 7/5 wiec 67:12=5,6
5,6*5=28 stopni
tyle miałby kąt który z podstawą tworzy krótsza lina'
cosb=20/x
cos28=20/x
0,89=20/x
x=22,5
6 mar 00:47