zad
ki: z prostokatnego arkusza tektury o wymiarach 30x50 nazley wyciac w rogach kwadraty tak aby po
zlozeniu otrzymac otwarte pudelko jak dobrac dlugosc bokow kwadratu aby pole pudelka bylo
najwieksze
5 mar 14:41
ki:
5 mar 14:47
ki: ?
5 mar 15:23
ki:
5 mar 15:28
paziówna:

szara pozioma kreska ma długość 50 − 2x
szara pionowa kreska ma długość 30 − 2x
0 < 2x < 50 ∧ 0 < 2x < 30
x∊(0, 15)
pole pudełka:
P = (30 − 2x)(50 − 2x) + 2x(50 − 2x) + 2x(30 − 2x) = 1500 − 100x − 60x + 4x
2 + 100x − 4x
2 +
60x − 4x
2 = −4x
2 + 1500 największe
powstaje Ci parabola o ramionach skierowanych w dół. największą wartość osiąga w wierzchołku i
tutaj wychodzi 0...
5 mar 15:54
paziówna: chyba ze pole pudelka to pole "podstawy"
5 mar 15:55