proszę o pomoc
Sandra: skróć ułamek 1−x−2x2/2x−1. gdzie x jest różne 1/2
6 mar 11:09
Basia:
rozłóż −2x2−x+1 na czynniki
Δ, x1,x2 i postać iloczynowa trójmianu
6 mar 11:29
Sandra: △=9 ; √△=3
x1= 14 x2=−1
(x−12)(x+1)
6 mar 11:51
Noah: | | x+1 | |
z licznika wyciagnij 2 i skroc nawaisy podobne i bedziesz miesc |
| |
| | 2 | |
6 mar 11:53
Noah: z mianownik wyciagnij 2
6 mar 11:53
Sandra: czyli mam pomnozyc razy 2
6 mar 12:09
Noah: patrz
wykorzystam twoja Δ
x
6 mar 12:11
Sandra: dzięki dzięki dzięki
6 mar 12:14