proszę o pomoc. nie wiem jak zrobić
Paweł:

Zad. Rysunek przedstawia prostą w układzie współrzędnych. Wyznacz równanie tej prostej.
a) oblicz odległość punktu o współrzędnych (2,1) od narysowanej prostej.
b) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i prostopadłej od
narysowanej prostej.
5 mar 18:55
justka:
do wykresu tej funkcji należą punkty A=( 0;2) oraz B = (2;0)
l:y = ax+b
A=(0;2) ⇒b = 2
f(2) =0⇒0 = 2a +2 ⇒a = −1
l: y = −x +2
D = (2;1)
| | |Axd + Byd +C| | |
d(D; l) = |
| − Wzór na odległość punktu D od prostej Ax + By + C =0 |
| | √A2+B2 | |
y= −x+2 ⇒x+y −2 = 0 − postać ogólna prostej y = −x + 2
x+y −2 = 0 ⇒A = 1; B = 1 ; C = −1
| | |1*2 +1*1 −2| | |
d(D; l) = |
| =.... |
| | √12 +12 | |
b) k: y = a
1x
k jest prostopadła do l ⇒a
1*(−1)= −1⇒a
1 = 1
k: y = x
5 mar 19:48
justka:
przepraszam błędnie zapisałam współrzędne punktu A

zaraz poprawie zadanie
5 mar 19:51
justka: A = (0; 1) ⇒b = 1
f(2) = 0 ⇒0 = 2a + 1
a = −
12
l: y = −
12x + 1
a)
l:
12x +y −1 = 0/*2
l: x+ 2y −2 = 0⇒ A = 1; B = 2 ; C = −2
D = (2;1)
| | |1*2 + 2*1 −2| | |
d(D; l) = |
| =.... |
| | √12+22 | |
b)
k: y = a
1x
k− jest prostopadła do l ⇒a1*(−
12)= −1⇒a
1 = 2
k: y = 2x
5 mar 20:00