dane są dwa półokręgi o wspólnym środku O\ sabin
slawek: Zadanie 108.
Dane są dwa półokręgi o wspólnym środku O i średnicach odpowiednio AB i CD (punkty A, B, C,
D i O są współliniowe). Punkt P leży na wewnętrznym półokręgu, punkt R leży na zewnętrznym
półokręgu, punkty O, P i R są współliniowe. Udowodnij, że |<APB| + |<CRD| =180° .
sabin:
5 mar 21:17
Eta:

Kąty wpisane oparte na średnicach są kątami prostymi
więc | < ABP|= 90
o i |<CRD|= 90
o
to: |<APB|+ |<CRD|= 180
o
5 mar 23:55
Jack: Świetny rysunek, jakim programem takie robić?
6 mar 00:11
Eta:
Naszym forumowym

kliknąć zakładkę nad polem tekstowym : "rysuję" i wybrać opcję półokręgów . + kolory
.
6 mar 00:14
Jack: dzięki... faktycznie: pierwszy raz wszedłem na forum. Genialna opcja!
6 mar 00:17
Eta:
Witam nowicjusza

..... i zapraszam do częstych odwiedzin
6 mar 00:18
DiS: to zadanie jest zle zrozumiane

tam gdzie jest C powinno byc A a tam gdzie jest D powinno byc B
prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania
6 mar 22:08