matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 201,
200
,
199
,
198
,
197
,
196
,
195
,
194
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
Mała:
50 osobom zadano pytanie "Ile masz par butów?" Oto odpowiedzi: 1 para butów 2 osoby
3
Brat:
Oblicz, stosując twierdzenie Pitagorasa długość przekątnej sześcianu o boku a.
1
znowu:
Wyznacz A, jeśli A=2
B
+b
C
, B = 2/log
√
3
2 , C=1/log
2
6
0
magnificat:
przedmiot o wielkości 8m należy rzutować na ekran. jaką ogniskową powinien mieć obiektyw w odległości 4m od ekranu, aby przedmiot miał wielkość 2m?
0
MARTUSIA:
Ze zbioru cyfr (1,2,.....9) losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób
2
saas:
tgα=2 oblicz
sinα(cosα+sinα)
cos
2
x
1
PAWLITO:
rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. Niech A oznacza zdarzenie polegające na wyrzuceniu w pierwszym rzucie większej liczby oczek niż w drugim, B oznacza zdarzenie że przynajmniej raz
0
Żubr:
Pomóżcie proszę
Kąt płaski wierzchołka stożka α=60
o
. Oblicz jego objętość i powierzchnię całkowitą jeśli podstawa ma średnicę 4 cm.
16
głupie;p:
proszę o podpowiedź
Wyraź liczbę a za pomocą p = log
3
2
1
Ana ..:
W graniastosłupie prostym podstawą jest romb, którego krótsza przekątna ma długość 8 cm. Wysokość graniastosłupa ma długość 10 cm, a jego dłuższa przekątna nachylona jest do podstawy
0
MIKA1mt:
Sprawdź czy ciąg (an) okreslony podanym wzorem jest arytmetyczny. jeśli tak to określ jego monotoniczność., gdy a
n
=4n−1
0
Łukasz:
Proszę sprawdzić czy dobrze rozumuję 1. Za x groszy można kupić 6 lizaków. Ile lizaków można kupić za y złotych?
1
MIKA1mt:
oblicz x, wiedząc że kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego są liczby: x, 2x+1,3
24
kAROLEK:
miejscowości A i B łączy linia kolejowa o dług.70km.Pociąg osobowy jedzie na trasie tej o 1 godz dłużej i ze srednia predkością o 8 km/h mniejszą niż pociąg pośpieszny.Oblicz czas
2
Nina:
Z trójkąta równobocznego o boku 12 cm wycięto trapez o podstawach 6 cm i 4 cm a wyskości 2 cm oraz deltoid o długościach przekątnych 3 cm i 4 cm.Oblicz pozostałą powierzchnię trójkąta.
1
granice:
ocb
x
sin
2
lim n−>0
5x
jak to obliczyc
pomocy
!
0
Żubr:
Kąt płaski wierzchołka stożka α=60
o
. Oblicz jego objętość i powierzchnię całkowitą jeśli podstawa ma średnicę 4 cm.
0
Ana ..:
Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste p dla których wykres funkcji f(x) = x
2
+ 4x+ 3 leży nad prostą o równaniu y= px+ 1.
0
XXX:
Pewien uczeń przygotowując się do matury , rozwiązał w pierwszym tygodniu 12 zadań, a w każdym następnym o 3 zadania więcej. Po ilu tygodniach liczba rozwiązań przekroczy 100?
0
Devilkinm:
Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe 12π cm2. Tworząca stożka jest dwa razy dłuższa od promienia jego podstawy. Oblicz długość promienia podstawy tego stożka.
0
XXX:
Cztery drużyny ( w tym dwie będące finalistami z ubiegłego roku ) biorą udział w losowaniu par półfinalistów. Oblicz prawdopodobieństwo , że ubiegłoroczni finaliście nie spotkają się w
2
Mindzia:
do prostopadłościennego akwarium o krawędziach podstawy równych 30cm i 60cm włożono kaień i woda podniosła się o 1mm.Oblicz objetość kamienia
12
korky:
5 zadań. jednokładność i pobobieństwo, twierdzenie talesa. bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych zadań...
4
Mindzia:
do akwarium o wymiarach podstawy 20x20 wlano 3 l wody. oblicz do jakiej wysokości będzie sięgać woda w tym pojemniku.
1
XXX:
Wyznacz współrzędne środka i długości promienia okręgu opisanego równaniem x
2
+ y
2
= 8x − 6y.
14
Bill:
Witam, miałem takie zadanie z chemii: Jaką objętość zajmuje CO2, skoro składa się z 3,01*10
21
cząsteczek. Rozwiązałem je tak
1
Nalina :
Liczbę 1,13 przybliżono do wartości 1,1. Błąd względny tego przybliżenia wynosi: A.
113
30
%
7
Devilkinm:
Powierzchnię boczną stożka jest wycinek koła o kącie αi o promieniu l= 9 cm. Wyznacz kąt α, wiedząc, że podstawą tego stożka jest koło o polu równym 36π cm
2
1
suma:
:::rysunek::: korzystając z danych przedstawionych na rysunku obok, oblicz wysokość trójkąta COD (na rysunku
0
saas:
tgxsinx+1=sinx+tgx tożsamość
0
Nalina :
Liczba mieszkańców pewnego miasta wynosi 100 000 i zwiększa się regularnie o 10 % rocznie . Po 10 latach liczba mieszkańców wyniesie w przybliżeniu z dokładnością do 10 000:
0
motyl:
a) O ile procent wzrośnie po roku kwota wpłacona na lokatę miesięczną, której oprocentowanie wynosi 5%?(odpowiedź podaj z dokładnością do dziesiątej części procenta)
1
Marcin:
bok rombu ma dlugosc (2) zaś pole jest rowne 1 miara kata ostrego w tym rombie jest rowna
0
Nalina :
Jaki kąt wypukły tworzą wskazówki ( godzinowa i minutowa) o 15,40 ?
2
marti:
Na ile sposobów przedszkolanka może rozdzielić 8 różnych zabawek między Jacka i Agatkę ,jeżeli każde z nich dostanie tyle samo zabawek?
0
magnes:
a) Jaką kwotę wpłacono na lokatę 3−miesięczną, której procentowanie wynosi 2,5%, skoro po upływie 2 lat oszczędzania na koncie znajduje się 7778,20?
7
Smb:
1+x
x+y
x+y
2
Wykaz ze trzy wyrazenia
tworza (w podanej kolejnosci)
1+y
2y
y+y
2
ciag arytmetyczny dla dwolonego x∊R\{o,−1} <= na to zadanie mam pomysl ale wychodzi mi potem sprzeznosc i jeszcze jedno podobne zadnie
0
Devilkinm:
Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe 12π cm
2
. Tworząca stożka jest dwa razy dłuższa od promienia jego podstawy. Oblicz długość promienia podstawy tego stożka.
0
Godzio pomożesz?:
log
4
x=log
2
√
2
10
5
przedstaw prawą stronę równania w postaci logarytmu o podstawie 4. Oblicz x
0
Marcin:
pole kwadratu ktorego przekatna jest o 2cm dluzsza od boku jest rowna
1
dandek:
Wiedząc że sinα+cosα=5/4 oblicz sinα*cosα
2
Marcin:
przekatna kwadratu o boku p jest rowna 10
1
Dominika:
Oblicz pole powierzchni całkowitej walca o promieniu podstawy r=4cm jeśli pole jego przekroju osiowego jest równe 40cm
2
1
Marcin:
promien okregu wpisanego w kwadrat o przekatnej d=6 ma długosć
2
Marcin:
obwod kwadratu opisanego na okrag o promieniu 3 jest rowny
0
Dominika:
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o podstawach ABC i A'B'C' oraz krawędziach bocznych AA' , BB' , CC'. Kąt między przekątną ściany bocznej AC' a krawędzą podstawy ACma
0
Godzio pomożesz?:
http://matematyka.pisz.pl/forum/40895.html
2
magda:
(3−4x
3
)(5x
2
+x)−[5(x
5
+2x
2
)+x(6x
4
−5x
2
)]
0
Marinka:
Promień kuli ziemskiej jest w przybliżeniu równy 6370km. Oblicz długość równoleżnika 30
o
5
Marcin:
5
Wafel:
n
2
+1
a)a
n
=
n
2
2
n
+3
b)a
n
=
n+1
2
n
−1
c)a
n
=
2
n
−3
1
krzysiukomin:
prosze pomóżcie mi jak to krok po kroku zrobić,plis Z talii 52 kart losujemy dwie. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania a)dwóch króli, b)kart tego samego koloru, c)asa i króla
2
ciekawe:
malutkie pytanko: Narysuj trzy niewspółliniowe punkty. Ile prostych wyznaczają te punkty
2
Kingunia:
x+1
wskaż zbiór rozwiazań równania
=4
x−2
A.{3} B.{−2 I JEDNA TRZECIA }
2
ola:
Masa czasteczkowa tlenu mtelnu=53,12* 10
−27
kg a jej szybkosc w temp. 0 stopni wynsi v
1
=461,8 m/s.Oblicz:
2
Radziu0890:
Oblicz sume siedniu początkowych wyrazów ciagu arymetrycznego w którym a
3
= 7
3
Alutka:
Hej. Oto zadanie które przysparza mi problemów wiele. W urnie znajdują się 3 kule białe i 7 kul czarnych. Losujemy kolejno ze zwracaniem dwie kule.
1
Kingunia:
wskaż zbiór rozwiązań nierówności −x
2
+10x−25 ≥ 0 A:R
0
Chmura:
Ściana boczna ostroslupa prawidlowego trójkątnego jest trójkątem równoramiennym o wysokości h i kącie przy podstawie 45 stopni. Wyznacz objętość ostrosłupa.
2
malutka1452:
punkty P,Q,S dzielą okrąg na trzy łuki PQ, QS i PS. Długości łuków PQ, QS i PS pozostają w stosunku 2:3:4. Oblicz miary kątów trójkąta PQS.
0
sylwia:
wyłącz wspólny czynnik przed nawias: a) 3(x+2)
2
+(x+2)(2x−1)−(x+2)
0
Kingunia:
podaj liczbę równania a) x do trzeciej=27 x
0
krzysiukomin:
oblicz odchylenie standardowe liczb 6,7,7,5,6,
0
krzysiukomin:
pewien sprinter brał udział w czterech biegach, osiągając czasy 10,4s; 10,3s; 10,6s; 9,9s. oblicz odchylenie standardowe jego wyników
2
anulka__1990:
Na lokate trzymiesięczną o oprocentowaniu 2% w skali roku wpłacono 10000 zł . Oblicz ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po dziewięciu miesiącach?
4
MARTUSIA:
Asia, Krysia, Ewa i Natalka poszły do kina. Na sali usiadły losowo na wykupionych kolejnych czterech miejscach. Oblicz prawdopodobieństwo, że Ewa i Natalka usiadły w tym kinie koło
2
anulka__1990:
czy ktos moze mi to sprawdzic
4
anulka__1990:
Znajdź sumę wszystkich liczb dwucyfrowych,które w dzieleniu przez 5 dają reszte 1
0
HEKTOR:
∫dx / sin
2
x + tg
2
x
5
ki:
1.dwa prostokaty sa podobne w skali 1:4 suma dlugosci dwoch roznych bokow jednego z prostokatow jest rowna 80 cm a roznica dlugosci dwoch rozych bokow drugiego prostokata jest rowna 40
0
MARTUSIA:
Ze zbioru cyfr (1,2,.....9) losujemy dwa razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w kolejności losowania w liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób
0
anulka__1990:
czy ktos pomoze mi w tym
http://matematyka.pisz.pl/forum/38456.html ktos rozwiazał mi to zadanie a ja dalej niewiem jakie liczby mam za co podstawic
... te ciągi mnie przerastaja..
0
anulka__1990:
http://matematyka.pisz.pl/forum/39543.html czy ktoś pomoze mi w tym zadaniu do ktorego link tu zamiescilam
5
Łukasz:
1. Dwaj robotnicy wykonywali wspólnie pewną pracę. Pierwszy z nich, pracując samodzielnie, wykonałby tę pracę w czasie 4 razy dluzszym, a drugi o 5 dni dłuższym. Ile dni pracowali
7
FazikxDD:
Witam! mam pytanie, jak bedzie wygladać wzór skróconego mnożenia dla (a
4
+b
4
) i (a
4
−b
4
)
2
MARTUSIA:
A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω, takim, że P(A)=
2
13
, P(B)=
7
13
i
6
Basia:
Witaj Eto !
2
:))):
W sześcianie o krawędzi 6cm od każdego wierzchołka odmierzono na krawędziach odcinki po 2cm, następnie ich końce połączono odcinkami i powstałe w ten sposób naroża odcięto. Oblicz Pc i V
1
MARTUSIA:
A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω, takim, że P(A)=
2
13
, P(B)=
7
13
i P(A∪B)=
1
2
. Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu tych zdarzeń.
20
Hashiri:
Rozwiaz rownanie
5
aga:
Błagam o pomoc! Może ktoś będzie jeszcze dziś w stanie rozwiązać to kłopotliwe zadanie:
1
Maly grzes:
Oblicz długość odcinka, którego końcami są punkty A i B . a. A = ( −5, −9 ) B = ( 1 , − 3 )
1
???????????????:
Mam trzech braci. Każdy z nich ma więcej niż 4 lata , a mniej niz 14 lat. Maciek jest starszy od Rafała o rok. Piotrek to mój najmłodszy brat. Różnica kwadratów liczb wyrażających wiek
2
Ev:
:((
1
motka54:
o liczbach aib wiemy ze a= 17,5 i jest to przyblizenie z nadmiaren a błąd bezwzgledny tego przybliżenia wynosi 0,224 oraz ze b=8.5 i jesto to przyblizenie z niedomiarem a bład
6
Maly grzes:
Oblicz długość odcinka, którego końcami są punkty A i B . a.
2
Martusia:
OJCIEC I SYN MAJĄ RAZEM 50 LAT.gDYBY SYN BYŁ O 10 LAT STARSZY TO OJCIEC MIAŁBY DWA RAZY WIĘCEJ LAT NIŻ SYN ILE LAT MA OBECNIE KAŻDY ZNICH
5
piotrek:
wielomian jest taki P(a,b) = a
6
− 3a
4
b
2
+ 4a
3
b
3
− 3a
2
b
4
+b
6
4
Hashiri:
Witam.
1
help me :(:
a) Średnica podstawy walca ma długość 8 cm. Pole powierzchni bocznej walca jest 4− krotnie większe od pola jego podstawy. Oblicz objętość tego walca.
3
Agula:
Analizując wykresy odpowiednich funkcji trygonometrycznych, określ znak liczby:
1
Waeva but neva say neva:
H ostrosłupa prawidłowego=5
√
6
cm a dł krawędzi=10cm. Obl dł krawędzi bocznej i miarę kąta jaki tworzy krawędź boczna z płaszczyzną podstawy.
13
Hashiri:
Witam
5
Suby:
Mam chwilowy problem z całką
x
3
−2x
2
−1
∫
x
2
−1
1
MARTUSIA:
Rzucamy trzema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co najmniej jednego orła.
2
jaaa:
mam pytanko ... przy objetosci walca na koncu obliczen ma byc samo π czy jeszcze cm
3
3
kAROLEK:
liczby −2 i 3 są rozwiązaniami równania x
3
+ax
2
+bx−6=0 wyznacz wartości współczynników a i b
6
kasia:
9x log 27
?
1
kupi:
:::rysunek::: Korzystajac z zaleznosci trojkata, wiemy, ze pi = 3,14 lecz powszechnie woadomo iz wzor α przez
1
MARTUSIA:
A i B są zdarzeniami losowymi zawartymi w zbiorze Ω, takim, że P(A)=213, P(B)= 713 i P(A∪B)= 12. Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu tych zdarzeń.
1
Marta. xD:
1. a) W ostrosłupie prawidłowym pięciokątnym krawędź podstawy ma długość 2 dm, a krawędź boczna ma 10 dm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. b) Pole powierzchni całkowitej
2
monii:
:::rysunek::: przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu równym 64 cm
2
. Oblicz objętość twego walca?
1
lalollaaaaa:
liczba x1=3 jest miejscem zerowym funckcji kwadratowej a wierzcholkiem paraboli jest punkt W (1,−2). zapisz wzor w postaci iloczynowej.
4
lalollaaaaa:
liczba x1=3 jest miejscem zerowym funckcji kwadratowej a wierzcholkiem paraboli jest punkt W (1,−2). zapisz wzor w postaci iloczynowej.
3
Martusia:
wskaż układ równań który nie ma rozwiązania A:x+2y=2 −x + y =4
2
Sławek:
Rozwiąż nierówność:
10
brg2104:
1) |x
3
−3x|≥2 2)|x
3
−x|≤3x
5
Fruzia:
Pomocy! Wyznacz wartości x i y tak, aby ciąg 16,x,y,6 miał następującą wartość: trzy jego pierwsze wyrazy były kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, zaś trzy ostatnie koljenymi
2
MARTUSIA:
Rzucamy trzema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co najmniej jednego orła.
4
sprawdzil by mi to ktos:(:
przekrój osiowy walca jest kwadratem o polu równym 64 cm2. Oblicz objętość twego walca?
1
MARTUSIA:
A i B są zdarzeniami losowymi, takimi, że B⊂A, P(A)=0,8 i P(B)=0,5. Oblicz P(A∪B).
4
Mala:
Przedstaw liczbę a=
√
11−4
√
7
w postaci x+y
√
7
gdzie x,y są liczbami wymiernymi
2
Martusia:
zbiorem rozwiązań nierówności I x Iznak większe bądź równe 5 jest przedział: (− znak nieskończoności, 5)
5
Suby:
Hmm rozwiązałem kolejną całkę, a w odpowiedziach widnieje inny wynik.. Może ktoś powie co zrobiłem konkretnie źle?
1
krzyś:
w pudełku mającym kształt walca można zmieścić trzy piłki tenisowe o średnicy 6,4 cm każda. Czy pole powierzchni bocznej tego pudełka jest większe od 3 dm
2
4
Edward:
Mam kilka zadan z maty do sprawdzianu, a nie jestem w stanie ich ruszyc. Proszę o pomoc.
0
Łukasz:
Wybudowano kolumnę w kształcie walca o wys. 30 m. wokół niej wiodą spiralne schody,(jest rysunek− równoległe do siebie części schodów są 5m od siebie −tak wnioskuję z rysunku).Obwód
9
Suby:
∫(2x
2
+3x)/(x
3
+x) dx
4
Martusia:
rozwiąz równanie −3x+6
2
Ewa:
W czworokątnym graniastosłupie prawidłowym przekątna podstawy ma długość d i tworzy z przekątną ściany bocznej wychodzącą z tego samego wierzchołka kąt α. Wyznacz objętość tego
6
agnieszka:
Sprawdź ,czy liczby a=(sin60+cos60)
2
i b=sin
2
15 −cos30+cos
2
15 są pierwiastkami wielomianu
1
videl:
funkcja wykładnicza −jak przesuwac wykres funkcji
0
kasia:
1
lejdika:
W sześciu ponumerowanych szufladkach rozmieszczamy losowo kule o numerach 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia, że w drugiej szufladce będą dokładnie 3 kule i
2
Martusia:
rysunek przedstawia wykres funkcji ∫.Wartość wyrażenia ∫(0) +∫(−5)−2∫(6) jest równa: A 10
1
MARTUSIA:
A i B są zdarzeniami losowymi, takimi, że B⊂A, P(A)=0,9 i P(B)=0,6. Oblicz P(A/B).
1
ZAŁAMANA:
rozwiąż równanie :
1
???????????????:
Dwaj poszukiwacze złota wydobywali z rzeki razem przeciętnie 4 kwintale piasku dziennie. Pierwszy z nich postanowił podwyższyć dzienną normę o 50 %, a drugi o 60%. Okazało sie wówczas
1
kasia:
W szafce znajduje się n par butów. Wybieramy z nich w sposób losowy 2 buty. Oblicz, ile moze byc par butow w szafce, aby prawdopodobientwo zdarzenia A, że wyciagniete buty sa z jednej
1
Figury obrotowe:
Oblicz pole przekroju osiowego walca otrzymanego w wyniku obrotu: a) Kwadratu o boku dł. 4 cm wokół boku
4
miśka134:
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax
2
+bx+c Do wykresu tej funkcji należy punkt A=(−1;−13), a jej wartość największa jest równa 2 dla x=4. Wyznacz współczynniki a,b,c.
1
iksigrekzet:
zapisz liczbe b w postaci2
x
.obl.log
2
b
1
Martusia:
OJCIEC I SYN MAJĄ RAZEM 50 LAT.gDYBY SYN BYŁ O 10 LAT STARSZY TO OJCIEC MIAŁBY DWA RAZY WIĘCEJ LAT NIŻ SYN ILE LAT MA OBECNIE KAŻDY ZNICH
2
iksigrekzet:
zapisz liczbe b w postaci2
x
.Oblicz log
2
b
2
miśka134:
Proszę o pomoc
Wyznacz takie liczby x,y ,aby ciąg (27,x,y) był geometryczny, a ciąg (x,y,−3) był arytmetyczny.
0
Dymek009:
Narysuj trojkat i zaznacz dowolny punkt P wewnatrz tego trojkata.Narysuj trojkat ktorego wierzcholkami sa punkty symetryczne do punktu P wzgledem wierzcholkow narysowanego na poczatku
5
mustafa:
Czy ktoś jest w stanie to rozwiązać
wyznacz wartości parametru k (rzeczywiste), dla których układ równań posiada dokładnie jedno
1
???????????????:
Pracując dziennie po 12 godzin, 52 robotnikówpostawiło w ciągu czterech dni 8 m muru wokół zamku królewskiego. Ile trzeba zatrudnić robotników pracujących 10 godz. dziennie, aby
2
Ev:
:((
3
miśka134:
Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia przekątnych jest odległy od jego boków odpowiednio o 2cm i 4cm. Oblicz obwód i pole równoległoboku.
1
Martusia:
rozwiąż układ równań
1
Kama:
x=5,y=−3
1
Nini :
Rodzice Jacka kupili 36 butelek wody mineralnej o pojemnościach 0,5 litra i 1,5 litra. W sumie zakupili 42 litry wody. Przyjmij, że x oznacza liczbę butelek o pojemności 0,5 litra, y –
4
Martusia:
Rozwiąż równania: a) (16 − 9x kwadrat) ( x kwadrat+ 9 )=0
11
Martusia:
wyznacz dwie kolejne liczby naturalne których iloczyn jest równy 756
2
Martusia:
wyznacz dwie kolejne liczby naturalne których iloczyn jest równy 756
2
krzysiek:
skąd wzięło się z: x(x+1)+2(x+1) −−−−−> (x+1)(x+2) proszę o wytłumaczenie
2
Martusia:
wyznacz wartość b, dla której równanie 2x kwadrat +bx+3= 0 ma dokładnie jeden pierwiastek prosze o pomoc
6
Emi:
Rozwiąż równanie: (1+x) + (4+x) + (7+x)+...+ = 345
2
Martusia:
podaj liczbę równania a) x do trzeciej=27 x
3
videl:
hm,,pomylka z mojej str jak podniesc 2 do potegi 2/5
2
Fredzia:
Co nie co wiem,ale prosiłabym o dalszą pomoc.
Z miejscowości A i B wyruszyli jednocześnie dwaj turyści idący ze stałymi prędkościami.
1
Olooooooo:
Funkcję kwadratową przedstaw w postaci kanonicznej:
0
Martusia:
BARZO BYM PROSIŁA O POMOC W ZADANIACH GŁOWA MI PEKA WSZYSTKO SIE MIESZA
2
videl:
mam wielką prośbę jak podnosić 2/5 do potęgi 2
2
Emi:
Ciągi liczbowe, ciąg arytmetyczny Rozwiąż równanie: (1+x) + (4+x) + (7+x) = 345
1
Paula:
POMOCY
:( Oblicz wyrazy od czwartego do ósmego ciągu geometrycznego (an) a) a
1
=2 , q=1
0
Marta. xD:
1. a) W ostrosłupie prawidłowym pięciokątnym krawędź podstawy ma długość 2 dm, a krawędź boczna ma 10 dm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
1
pomocy:
Kartka papieru kosztuje 0,01 zł. pRzy zakupie powyżej 10 000 sztuk, każda kolejna kartka sprzedawana jest z 2− procentową bonifikatą. Wynika stąd, że przy zakupie 50 000 kartek trzeba
0
Olooooooo:
Funkcję kwadratową F przedstaw w postaci kanonicznej. Podaj argument X lda którego funkcja osiąga ekstremum oraz jego wartość:
12
Fruzia:
Proszę o pomoc
wyznaczam wzór ogólny ciągu i doszłam do układu równań z którego wyznaczyć mam a
1
i r
2
Martusia:
wyznacz wartość b, dla której równanie 2x kwadrat +bx+3= 0 ma dokładnie jeden pierwiastek
1
Magda:
Pomóżcie. Byłabym wdzięczna
1
figa:
uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A (−8;9) i stycznego do obu osi układu
2
Filip:
jak zamienić
8
Filip:
A ile to bedzie
1
3
2
Emka:
Wysokość i środkowa poprowadzone z jednego wierzchołka trójkąta dzielą ten kąt na trzy równe części. Oblicz kąty trójkąta.
0
Martusia:
wskaż układ równań który nie ma rozwiązania A:x+2y=2
1
KATARZYNA:
Cześć. Mam problem z jednym zadaniem ,
proszę o pomoc
0
Martusia:
:::rysunek::: B: 3
0
Stereometria:
Przekroj osiowy stozka to trojkat rownoboczny o polu 18 oblicz pole boczne stozka
1
MARTUSIA:
Ze zbioru liczb trzycyfrowych wybieramy jedną cyfrę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierzemy liczbę podzielną przez 120.
1
MARTUSIA:
Rzucamy cztery razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy dokładnie jedną reszkę lub wyrzucimy co najmniej jednego orła.
0
Paula:
POMOCY
Oblicz wyrazy od czwartego do ósmego ciągu geometrycznego (a
n
) a) a
1
=2 , q=1
4
Filip:
jest ktoś co to pamięta Jak zamienić
1
5
na
20
100
0
Martusia:
:::rysunek::: zbiór rozwiązań nierówności I x I > przedstawia rysunek:
0
Evelkaaa:
prOsze o pOmOc:(
0
MARTUSIA:
A i B są zdarzeniami losowymi, takimi, że B⊂A, P(A)=0,9 i P(B)=0,6. Oblicz P(A/B).
0
Marlena:
wykonaj działania na potęgach, tak aby wynik przedstawić w postaci liczby 4: 16
−
5
: (0,125)
−
1
0
0
Martusia:
zbiorem rozwiązań nierówności I x Iznak większe bądź równe 5 jest przedział: (− znak nieskończoności, 5)
0
MARTUSIA:
A i B są zdarzeniami losowymi, takimi, że B⊂A, P(A)=0,8 i P(B)=0,5. Oblicz P(A∪B).
1
Martusia:
równanie I 2−x I=5 MA : JEDNO ROZIĄZANIE
1
Evelkaaa:
ajj mam 2 zadanka ..
1
statystyka:
jak tu znależć zadania tylko z odchylenia standardowego lub średniej ważonej?
0
MARTUSIA:
0
MARTUSIA:
Rzucamy dwiema symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucimy co najwyżej jednego orła.
3
Martusia:
czy może mi ktos pomóc w końcu? mam 40 zadań do zrobienia prosze
(
1
nitro:
doprowadź do najprostszej postaci:
0
kasina:
wzór na Pp graniastoslupa ?
4
Martusia:
wyznacz wartość a dla której ax+2=3a+2 ma nieskończenie wile rozwiązań
2
beccaria:
w rachunku prawdopodobieństwa w jakich typach zadan rysujemy drzewka, a kiedy liczymy p(A)
2
pomocy:
oznaczmy przez P pole koła o promieniu r przed d długość okręgu o promieniu r. ile wynosi pole ?
2
nonaka:
Czy Monotoniczność ciągu arytmetycznego zależy od wartości wyrazy a
1
? Prosze o odpowiedź. Z góry dziekuje
0
Marlena:
wykonaj działania na potęgach, tak aby wynik przedstawić w postaci liczby 4: 16
−
5
: (0,125)
−
1
0
2
wiktor:
rozwiąż równanie x
3
−7x−6=0
1
Marlena:
wykonaj działania na potęgach, tak aby wynik przedstawić w postaci liczby 4: 2
4
0
* 4
2
0
* 8
0
5
Kasia:
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem: Wykaż że funkcja g(x)=x
2
+x * log
5
9 + log
5
2
3 ma jedno miejsce zerowe.
2
mała:
Określ. jaką długość ma bok trojkata równobocznego : a) opisanego na okręgu o promieniu 2pierwiatki z 3
5
XZ:
:::rysunek::: W okrąg o środku O i promieniu długości 4 wpisano czworokąt ABCD, w którym |AB| = |BC| oraz
0
xxx :
przekątne przekroju osiowego walca przecinaja sie pod katem 60 stopni.oblicz pole powierzchni calkowitej i objętosc tej bryły jezeli wiesz ze wysokosc walca jest rowna 6 pierwiastki z 3cm
archiwum 201,
200
,
199
,
198
,
197
,
196
,
195