jednokładność i pobobieństwo, twierdzenie talesa
korky: 5 zadań. jednokładność i pobobieństwo, twierdzenie talesa. bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu
tych zadań...
1.
W trapezie ABCD, gdzie AB||CD, |AB|=14cm, |CD|=3,5 cm, |AD|=6 cm, przedłużono ramiona AD i BC
do przecięcia w punkcie E. Oblicz |DE|.
2.
W trapezie równoramiennym długość wysokości wynosi 14 cm, przekątne są do siebie prostopadłe, a
ich punkt wspólny dzieli każdą w stosunku 1:3. Oblicz obwód trapezu.
3.
W równoległoboku, którego obwód jest równy 48 cm, stosunek wysokości wynosi 3:5. Oblicz długość
boków tego równoległoboku.
4.
Pole trapezu jest równe 120 cm2, a stosunek długości podstaw wynosi 1:3. W trapezie tym
poprowadzono przekątne, które podzieliły trapez na cztery trójkąty. Oblicz pola tych
trójkątów.
5.
W trapezie ABCD, AB || CD, poprowadzono przekątne AC i BD, które przeciąły się w punkcie S.
Pole trójkąta ABS jest równe 18cm2, a pole trójkąta CDS jest równe 8 cm2. Oblicz pole trapezu
ABCD.
1 lut 19:27
korky: podbijammmm
2 lut 08:34
jo:
| |DE| | | |DE|+6 | |
| = |
| ⇒ 14 |DE| = 3,5 |DE| + 21 ⇒ |DE| = 2 |
| 3,5 | | 14 | |
2 lut 08:57
korky: dziękować
2 lut 09:06
jo: W poleceniu 3 nie ma części zdania − stosunek wysokości... wynosi...
2 lut 09:09
korky: 3 jest całe

przepisałem identycznie jak w zbiorze jest. nawet się teraz upewniałem...
2 lut 09:33
jo: ok
2 lut 09:35
korky: ktoś pomoże może jeszcze?
2 lut 22:11
Godzio:

2a+2b = 48
a+b = 24
3h*a = hb
a+b = 24
3ha − hb = 0
a+b = 24
h(3a − b) = 0 => h≠0 , 3a−b =0
a+b = 24
3a−b = 0 +
−−−−−−−−−−−−−−
4a = 24
a=6
b=18
myśle że tak jest porawnie
2 lut 22:23
Godzio:
można jeszcze sprawdzić czy się wszystko zgadza
3h = h
1
h = h
2
zał . h
1 > h
2
ah
1 = bh
2
6h
1 = 18h
2
czyli wszystko ok
2 lut 22:26
korky: dzięki
3 lut 17:57
oi:
6 lut 16:17
ziom: Dobrze głodzio zrobił te 3 zadanie?
Stosunek wysokosci wyosci 3:5 a u niego jedna wysoskosc to h a druga 3h, to chyba sie nie
zgadza
3 mar 16:38