procent prosty lub składany
magnes: a) Jaką kwotę wpłacono na lokatę 3−miesięczną, której procentowanie wynosi 2,5%, skoro po
upływie 2 lat oszczędzania na koncie znajduje się 7778,20?
b) Na lokatę roczną wpłacono 5 200zł i po 4 latach oszczędzania kwota ta wzrosła do 6201,10zł.
Jakie było oprocentowanie tej lokaty?
3 mar 16:19
BASIA : b) K₄=K₀×(1+p%÷100)⁴
K=5200
Kn=6201,10
n=4
6201,1 = 5200 * (1+p/100)4
6201,1/5200 = (1+p/100)4
1,192519231=(1+p/100)4 | pierw(4)
1,045 = 1+p/100
0,045=p/100
p=4,5
Oprocentowanie wynosilo 4,5%
4 paź 17:56