Całka wymierna
Suby: ∫(2x
2 +3x)/(x
3 +x) dx
Mam taką całkę wymierną do rozwiązania i niewiem nawet jak się za to zabrać.. ktoś ma jakieś
pomysły?
2 mar 20:54
Basia:
| 2x2+3x | | x(2x2+3) | | 2x2+3 | |
| = |
| = |
| = |
| x3+x | | x(x2+1) | | x2+1 | |
| x2+1+x2+1+1 | | 1 | | 1 | |
| = 1+1+ |
| = 2+ |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
| | 1 | |
I = ∫2dx+∫ |
| dx = 2x+arctgx+C |
| | x2+1 | |
2 mar 20:59
Suby: Hmm już sam doszedłem jak to miało być

a Twoja odpowiedź jest błędna.. zrobiłem to tak :
| | 2x2 +3x | | 2x2+3 | |
∫ |
| = ∫ |
| =
|
| | x3+x | | x2+1 | |
ln|x
2+1| + 3arctgx +c
I taka odp widnieje w odpowiedziach
2 mar 21:08
Basia:
2x2+3 ≠ 2x+3
więc co właściwie ma być w liczniku ?
2 mar 21:11
Suby: Zrobiłem błąd w drugim wyrazie mianowicie nie skróciłem x2 do x , a reszta jest dobrze.
2 mar 21:14
2 mar 21:18
Suby: Hehe

jest dobrze

bo napisałem :
Po skróceniu o x wyrażenie wyglądało tak :
2 mar 21:22
Basia:
Subby to też są kompletne bzdury
2 mar 21:32
Suby: Oj

widzę że dalej nie wiesz gdzie popełniłem błąd

zresztą nieważne

wiem że moje
rozwiązanie jest poprawne.. wynik się zgadza więc jest ok
2 mar 21:37
Basia:
to co podajesz w odpowiedziach to
| | 2x+3 | | 2x2+3x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| |
| | x2+1 | | x3+x | |
a już wiem, w liczniku jest 2x
2+3x a nie 2x
3+3x
to ja się pomyliłam
2 mar 21:38