Geometria
XZ:

W okrąg o środku O i promieniu długości 4 wpisano czworokąt ABCD, w którym |AB| = |BC| oraz
|∡ADC| = 120 stopni. Stosunek pola trójkąta ADB do pola DCB wynosi 3:1. Oblicz obwód i pole
czworokąta ABCD
2 mar 15:49
Basia:

α=120 ⇒ β=60 ⇒ tr.ABC jest równoboczny
β=60 ⇒ γ=120
z tw.cosinusów można policzyć AC=AB=BC=a
a
2 = r
2+r
2−2r*r*cos120
a
2 = 16+16−2*4*4*(−
12)
a
2 = 32+16
a
2=48
a=4
√3
x=180−δ
| | a*BC*sin(180−δ) | | a*BC*sinδ | |
PBCD = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
stąd
| a*AD*sinδ | | 3 | |
| = |
| |
| a*BC*sinδ | | 1 | |
AD=3BC
BC=b
AD=3b
znowu z tw.cosinusów
a
2 = b
2+(3b)
2−2b*3b*cos120
a
2 = 10b
2+6b
2*
12 /*2
a
2=10b
2+3b
2
a
2=13b
2
mając a wyliczysz b
48 = 13b
2
Ob = 2a+4b
P =
12a*a*sin60 +
12b*3b*sin120
2 mar 17:09
XZ: Dziękiii Wielkie
2 mar 17:55
Szymon: a takie pytanie jeżeli na samej górze jest że:
z tw.cosinusów można policzyć AC=AB=BC=a
to dlaczego później jest że odcinek BC oznaczamy przez b dodatkowo skoro wiemy że ma taką samą
wartość jak a mamy już go policzonego? chyba że czegoś tu nie rozumiem.
2 mar 18:13
XZ: Nie po prostu koleżanka zamiast DC napisała BC.
2 mar 18:27
Szymon: i wszystko jasne.
2 mar 18:29
yolo: Mam pytanie, skoro AC=AB=BC=a, a β=60 i wynika z tego ze ABC to trojkat rownoboczny, to czemu
nie mozna by obliczyc a ze wzoru na wysokosc trojkata wpisanego w okrag ?
Wtedy a=6√2...

25 mar 22:15
kris: oczywiście że można kolego, tylko że to i tak wychodzi 4*sqrt(3)
bo 4 = 2/3 h ⇒ h = 6
w trójkącie równobocznym:
h = (a*sqrt(3))/2 ⇒ a=4sqrt(3)
15 kwi 13:30
Wera: w polu P
BDC nie ma przypadkiem pomyłki, że zamiast BC ma być DC
17 kwi 20:41
pask550: Jest
9 kwi 23:01