odchyleniestandardowe
krzysiukomin: oblicz odchylenie standardowe liczb 6,7,7,5,6,
3 mar 12:04
M:
26 kwi 22:04
M:
16 maj 11:15
Miś Uszaty:
| | 6+7+7+5+6 | | 31 | |
Srednia arytmetyczna (asr}= |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
Wariancja σ
2
| | | | 31 | | 31 | | 31 | | 31 | | 31 | | (6− |
| )2+(7− |
| )2+(7− |
| )2+(5− |
| )2+(6− |
| )2 | | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 14 | |
σ2= |
| = |
| |
| | 5 | | 25 | |
Odchylenie standartowe σ
| | 14 | | √14 | |
σ=√σ2=√ |
| = |
| =0,7843 |
| | 25 | | 5 | |
16 maj 14:33