Oblicz sume siedniu początkowych wyrazów ciagu arymetrycznego
Radziu0890: Oblicz sume siedniu początkowych wyrazów ciagu arymetrycznego w którym
a3 = 7
a13 − a9 = 20
Obliczyłem a1 = −3 i r =5
Dalej nie wiem co zrobic bo do wzoru jak podstawiam nie wychodzi dobrze.
Proszę o pomoc.
3 mar 07:16
fruu: a13=a1+12r
a9=a1+8r
(a1+12r)−(a1+8r)=20
a1+12r−a1−8r=20
4r=20
r=5
a3=a1+2r
7=a1+2*5
7=a1+10
a1=−3
a7=a1+6r = −3 + 6*5= −3+30= 27
S=(a1+an)*n / 2
S=(−3+27)*7 / 2 = 24 * 7 / 2 = 168 / 2 = 84
3 mar 08:20
Radziu0890: Kurcze miałem identycznie tylko sie gdzies pomyliłem.
dzieki za pomoc
3 mar 13:55