podaj liczbę równania a) x do trzeciej=27 x b) x do trzeciej-12x=12x kwadrat -x
Martusia: podaj liczbę równania
a) x do trzeciej=27 x
b) x do trzeciej−12x=12x kwadrat −x
c) (x−2)do drugiej+(2x +1) do drugiej=0
2 mar 19:35
Martusia: prosze o pomoc
2 mar 19:49
_emDżi_: a)
x
3=27x
x
3−27x=0
x * (x
2−27)=0
x * (x−
√27) (x+
√27)=0
x
1=0 x
2=
√27 x
3=−
√27
b)
x
3−12x=12x
2−x
x
3−12x
2−11x=0
x * (x
2−12x−11)=0
Teraz deltę liczysz i pozostałe pierwiastki, bo jednym z nich jak widac jest zero.
c)
(x−2)
2+(2x+1)
2
x
2−4x+4+2x
2+4x+1=0
Redukujesz wyrazy podobne i liczysz delte oraz pierwiastki.
WZORY:
Δ=b
2−4*a*c
2 mar 20:03