...
Kasia: Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem:
Wykaż że funkcja g(x)=x2+x * log59 + log523 ma jedno miejsce zerowe.
2 mar 15:54
fikuś: g(x)=0 ⇒ x2+2xlog53+log523=0
(x+log53)2=0
x= − log53
2 mar 15:59
zet:
obliczamy deltę( musi wyjść równa zero)
a=1 b= log59 = lod532= 2log53 c= log253
Δ= b2−4ac= ( 2log53)2 − 4*1*log253= 4log253−4log253= 0
więc Δ=0 −−−− to równanie ma jedno rozwiązanie ( dwukrotne)
co kończy dowód.
2 mar 16:02
zet:
można też tak , jak podaje
fikuś
2 mar 16:03
zet:
fikuś ..... nie podał dokładnie , skąd się wzięło b= 2log53
2 mar 16:05
Julek:
zet : bardzo ładny i nowy nick
2 mar 18:29