matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCy
dandek:
Wiedząc że sinα+cosα=5/4 oblicz sinα*cosα
3 mar 14:49
Eta:
podnosząc obustronnie do kwadratu:
25
sin
2
α+2sinα*cosα+cos
2
α=
16
25
9
2sinα*cosα=
−1 =
16
16
9
sinα*cosα=
32
3 mar 15:35
dandek:
bardzo dziękuje.
16 mar 10:47