Całka :P
Suby: Mam chwilowy problem z całką
Doszedłem już do miejsca gdzie :
| x2 | | x−1 | |
| − 2x − ∫ |
| i dalej niewiem co konkretnie zrobić  w odp jest z tej |
| 2 | | x2−1 | |
całki dalszej jakiś śmieszny wynik i niewiem jak do tego doszli mianowicie
2 mar 22:26
Basia:
stopień licznika jest wyższy od stopnia mianownika, czyli najpierw dzielisz licznik przez
mianownik
x
3−2x
2−1 : x
2−1 = x−2
−x
3+x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x
2+x−1
2x
2−2
−−−−−−−−−−−−
x−2
| x3−2x2−1 | | x−2 | |
| = x−1 + |
| |
| x2−1 | | x2−1 | |
| | x−2 | |
I = ∫(x−1)dx +∫ |
| dx = |
| | x2−1 | |
| | x | | 1 | |
12x2−x +∫ |
| dx − 2∫ |
| dx= |
| | x2−1 | | x2−1 | |
| | x | | 1 | |
12x2−x +∫ |
| dx − 2∫ |
| dx |
| | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
całkę I
1 liczysz metodą licznik pochodną mianownika
całkę I
2 liczysz metodą rozkładu na ułamki
2 mar 22:38
Basia: oj chyba się pomyliłam przy dzieleniu; sprawdzam
2 mar 22:40
Basia: tak; reszta ma być x−3
| | 1 | |
czyli tam będą −3∫ |
| dx |
| | (x−1)(x+1) | |
2 mar 22:43
Suby: Dzięki

już sobie z tym poradziłem

teraz nad następną siedze.. tzn większość zrobiłem ale
utknąłem przy rozkładzie na ułamki
| | 3x2+8 | |
∫ |
| i tutaj sobie przemieniłem to i zapisalem jako
|
| | x3+4x2+4x | |
(rozbiłem x
3+4x
2+4x na x(x+2)(x+2) )
3x
2+8=x(x+2)A+x(x+2)B+(x+2)
2C
Policzyłem sobie że C=2

a A i B nie mogę policzyć bo przy każdym podstawieniu się skracają
2 mar 22:53
Basia:
takie te ułamki muszą tu być; czyli
A(x+2)
2+B*x(x+2)+(Cx+D)x = 3x
2+8
z tym chyba sobie już poradzisz
2 mar 22:57