ciagi
Emi: Rozwiąż równanie: (1+x) + (4+x) + (7+x)+...+ = 345
2 mar 19:48
Mickej: na pewno dobrze przepisałaś
2 mar 19:49
Emi: (1+x) + (4+x) + (7+x)+...+ (43+x)=345
2 mar 19:50
Basia:
43x+(1+4+7+...+43)=345
1,4,7.,,,,,43 jest ciagiem arytmetycznym
a
1=1
r=3
a
n=43
szukamy n
a
n= a
1+(n−1)*r =1+(n−1)*3 = 3n−2
3n−2=43
3n=45
n=15
1+4+7+....+43=S
15 = U{a
1}+a
15}{2}*15 =
43x+22*15 = 345
dokończ obliczenia
2 mar 19:58
Basia:
sorry błąd, zaraz poprawię
2 mar 20:02
Emi: tu trzeba obliczyc x który ma byc równy 3
2 mar 20:03
Basia:
1,4,7.,,,,,43 jest ciagiem arytmetycznym
a1=1 r=3 an=43
szukamy n
an= a1+(n−1)*r =1+(n−1)*3 = 3n−2
3n−2=43
3n=45
n=15
| | a1+a15 | |
1+4+7+....+43=S15 = |
| *15 = |
| | 2 | |
15x+22*15 = 345
dokończ
2 mar 20:04