Zbadaj monotoniczność ciągu (an)
Wafel:
3 mar 14:04
adaś: nio to w czym problem
3 mar 14:06
adaś: a)
an= n2+1n2
3 mar 14:06
maniek: liczysz
an+1−an
3 mar 14:07
Wafel: nie no ja wiem co i jak ale mi kosmos wychodzi dlatego bym bardzo prosiła by ktoś to
porozwiązywał wtedy wyłapie gdzie robie błąd
3 mar 14:08
adaś: a)
r=a
n+1 − a
n
| | (n+1)2+1 | | n2+1 | | n2+2 | | n2+1 | |
an= |
| − |
| = |
| − |
| |
| | (n+1)2 | | n2 | | n2+1 | | n2 | |
| | (n2+2)*n2−(n2+1)(n2+1) | |
= |
| = obliczasz  i wychodzi czy jest rosnący , |
| | (n2+1)*n2 | |
malejący czy stały
3 mar 14:15