matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcję kwadratową przedstaw w postaci kanonicznej:
Olooooooo:
Funkcję kwadratową przedstaw w postaci kanonicznej: f(x) = 2/3(x+2)(x−4)
2 mar 19:34
Basia:
f(x) =
2
3
(x
2
−4x+2x−8) =
2
3
(x
2
−2x−8) =
2
3
[(x−1)
2
−9] =
2
3
(x−1)
2
−
2*9
3
=
2
3
(x−1)
2
− 6
2 mar 19:51