Wyznacz kąt α
Devilkinm: Powierzchnię boczną stożka jest wycinek koła o kącie αi o promieniu l= 9 cm. Wyznacz kąt α,
wiedząc, że podstawą tego stożka jest koło o polu równym 36π cm2
3 mar 16:06
Godzio: pomoge
3 mar 16:07
Devilkinm: Była bym wdzięczna bo ja w ogóle nie umie stereometrii
3 mar 16:10
Godzio:

R = 9cm
α=?
πr
2 = 36π
wyznacz kąt
3 mar 16:11
Godzio: poczekaj pomyliłem się
3 mar 16:12
Godzio:
[długość łuku] [obwód podstawy stożka]
wiemy że:
πr
2 = 36π
r
2 = 36
r = 6
R = 9
i teraz podstaw dane
3 mar 16:14
Devilkinm: Dziękuje
3 mar 16:23
Devilkinm: hmm tylko jednego nie rozumie bo w zadaniu l=9...kurcze....to czemu R=9?
3 mar 16:26