Ostrosłupy .
Marta. xD: 1. a) W ostrosłupie prawidłowym pięciokątnym krawędź podstawy ma długość 2 dm, a krawędź boczna
ma 10 dm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa. b) Pole powierzchni całkowitej
ostrosłupa prawidłowego ośmiokątnego wynosi 56√2 cm2. Pole powierzchni bocznej jest dwa razy
większe od pola podstawy. Oblicz pole ściany bocznej tego ostrosłupa.
2 mar 20:46
Mateusz: a−krawedz podstawy. = 2dm = 20 cm
b−krawedz boczna =10 dm=100 cm
Z twierdzenia pitagorasa moge poyliczyc wysokosc jedenego boku
10000 cm
2= 100 cm
2 + h
2
9900=h
2
h=
√ 9900
| | 1 | |
pole trojkata: P= |
| a * h
|
| | 2 | |
P = 10
√9900cm
2
a więc pole powierzchni bocznej wyniesie
50
√9900cm ≈49,7dm
2 mar 22:32