Sprawdź czy ciąg (a_n) okreslony podanym wzorem jest arytmetyczny.
MIKA1mt: Sprawdź czy ciąg (an) okreslony podanym wzorem jest arytmetyczny. jeśli tak to określ jego
monotoniczność., gdy an =4n−1
3 mar 17:09
karniak: γγγγπ≤
13 wrz 13:58
Skipper:
a
n+1−a
n=4(n+1)−1−4n+1=4
jest więc to ciąg arytmetyczny o różnicy 4 ....czyli ...

?
13 wrz 15:02
fsfs: a2=−2n+3
4 paź 12:23
pigor: ..., ogólnie mówiąc:
różnica dwóch kolejnych wyrazów jest zawsze dodatnia (ujemna), to
z określenia monotoniczności ciągu dany ciąg jest rosnący (malejący),
a więc u ciebie − w takim razie − jest jaki

. ...
4 paź 12:40