2 mar 23:52
Eta:
witaj
Basiu 
Właśnie myślę.....
podnosimy napewno obustronnie do kwadratu
3( x+y+z)
2 > 4(x
2+y
2+z
2)
6xy +6xz +6yz > x
2 +y
2 +z
2
i co dalej?

P.S Mam dzisiaj fatalny dzień ( znów ból głowy mi okropnie dokucza)
3 mar 00:02
Basia:
też tak próbowałam i też mi nic z tego nie wyszło
próbowałam też innymi sposobami i zero efektu
jakaś sztuczka to będzie
P.S. A ten ból głowy nie jest spowodowany przemęczeniem oczu ?
Zresztą niezależnie od tego czym serdecznie współczuję
3 mar 00:06
Eta:
Myślę,że teraz tak:
wiemy ,że
2(xy +xz +zy) ≥x2+y2+z2
to i 6( xy +xz +yz) ≥ x2+y2+z2
ponieważ , x,y z >0
to zachodzi nierówność ostra
c.b.d.o
Co Ty na to Basiu?
3 mar 00:25
Basia:
brawo Eto !
z nierówności trójkąta od razu masz nierówność ostrą
x2<x(y+z)=xy+xz
y2<y(x+z)=xy+yz
z2<z(x+y)=xz+yz
x2+y2+z2<2(xy+xz+yz)
3 mar 00:47
Eta:
Dobranoc
Basiu , miłych snów
3 mar 01:51
Basia: Dobranoc
Eto, też już kończę. Dobranoc.
3 mar 01:54