Przedstaw w postaci logarytmu o podstawie 4
log2√2105
Bardzo prosze o pomoc
| 4 | ||
2√2= 23/2= | ||
| √2 |
| 5log410 | 5log410 | |||
log{2√2105= | = | =
| ||
| log44 −log4√2 | 34 |
| 20 | ||
= | *log410 | |
| 3 |
Mam jeszcze pytanie jak sie podnosi logarytm do potegi to co sie wlasciwie podnosi np.
(logax)2 = loga2x2
(logax)2 = log2ax
bo ( log24)2 =( 2)2= 4
Niech a i x beda liczbami dodatnimi oraz a≠1. Wykaz, ze jesli:
| t | ||
log√ax=t, to loga2x= | ![]() | |
| 4 |













Blagam Was
| 1 | ||
log(an)b= | *logab
| |
| n |
| 1 | ||
log(a2)x= | logax
| |
| 2 |
| t | ||
więc 2logax= t => logax= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | t | t | |||||
to: | logax= | * | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
taki banal
Pozdr