matematykaszkolna.pl
Całka odpowiedź? Suby: Hmm rozwiązałem kolejną całkę, a w odpowiedziach widnieje inny wynik.. Może ktoś powie co zrobiłem konkretnie źle?
 x2+2x+1 x2+1 1 

= 3∫

+ 2∫

=
 x3+x x3+x x2+1 
3ln|x3+x| + 2arctgx +C Natomiast w odp występuje: ln|x| + 2arcctg x + C
2 mar 21:18
Suby: Już wiem że zrobiłem błąd w pierwszym wyrażeniu ale dalej niewiem skąd wziął się jedynie ln|x| oraz ten arcctg
2 mar 21:20
Basia: nie wiem, bo to co napisałeś to kompletne bzdury x3+x=x(x2+1)
x2+x+1 A Bx+C 

=

+

=
x3+x x x2+1 
A(x2+1)+(Bx+C)x 

x(x2+1) 
stąd A(x2+1)+(Bx+C)x = x2+2x+1 (A+B)x2+Cx+A = x2+2x+1 A+B=1 C=2 A=1 B=0
 1 2 
I=∫

dx + ∫

dx =
 x x2+1 
ln|x|+2arctgx+C
2 mar 21:29
Suby: Hmmm dziękuję, teraz rozumiem.. a skąd mam wiedzieć kiedy stosować rozkładanie na czynniki a kiedy normalnie szukać rozwiązania przez skracanie?. Jeżeli w prostych rachunkach nie da się uzyskać tego że licznik jest pochodną mianownika to trzeba już stosować takie rozkładanie?
2 mar 21:33
Basia: jak przerobisz całego Krysickiego i całego Demidowicza będziesz wiedział najogólniej (ale dokładniej chyba się nie da) jeśli nie widzisz "na pierwszy rzut oka", że licznik może być pochodną mianownika i stopień licznika jest niższy od stopnia mianownika, lepiej od razu stosować rozkład na ułamki
2 mar 21:43
Suby: Hmm postaram się jakoś metodą prób i błędów nauczyć tego . Właśnie robie wszystkie zadania ze zbioru to jak będę miał z kolejnym problem to napiszę emotka (postaram się najpierw upewnić że jest on naprawdę trudny do rozwiązania )
2 mar 21:49