Całka odpowiedź?
Suby: Hmm rozwiązałem kolejną całkę, a w odpowiedziach widnieje inny wynik.. Może ktoś powie co
zrobiłem konkretnie źle?
| | x2+2x+1 | | x2+1 | | 1 | |
∫ |
| = 3∫ |
| + 2∫ |
| =
|
| | x3+x | | x3+x | | x2+1 | |
3ln|x
3+x| + 2arctgx +C
Natomiast w odp występuje:
ln|x| + 2arcctg x + C
2 mar 21:18
Suby: Już wiem że zrobiłem błąd w pierwszym wyrażeniu ale dalej niewiem skąd wziął się jedynie ln|x|
oraz ten arcctg
2 mar 21:20
Basia:
nie wiem, bo to co napisałeś to kompletne bzdury
x
3+x=x(x
2+1)
| x2+x+1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| = |
| x3+x | | x | | x2+1 | |
stąd
A(x
2+1)+(Bx+C)x = x
2+2x+1
(A+B)x
2+Cx+A = x
2+2x+1
A+B=1
C=2
A=1
B=0
| | 1 | | 2 | |
I=∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x | | x2+1 | |
ln|x|+2arctgx+C
2 mar 21:29
Suby: Hmmm dziękuję, teraz rozumiem.. a skąd mam wiedzieć kiedy stosować rozkładanie na czynniki a
kiedy normalnie szukać rozwiązania przez skracanie?. Jeżeli w prostych rachunkach nie da się
uzyskać tego że licznik jest pochodną mianownika to trzeba już stosować takie rozkładanie?
2 mar 21:33
Basia: jak przerobisz całego Krysickiego i całego Demidowicza będziesz wiedział
najogólniej (ale dokładniej chyba się nie da) jeśli nie widzisz "na pierwszy rzut oka", że
licznik może być pochodną mianownika i stopień licznika jest niższy od stopnia mianownika,
lepiej od razu stosować rozkład na ułamki
2 mar 21:43
Suby: Hmm postaram się jakoś metodą prób i błędów nauczyć tego

. Właśnie robie wszystkie zadania
ze zbioru to jak będę miał z kolejnym problem to napiszę

(postaram się najpierw upewnić że
jest on naprawdę trudny do rozwiązania

)
2 mar 21:49