ZwÓr skróconego mnożenia
FazikxDD: Witam! mam pytanie, jak bedzie wygladać wzór skróconego mnożenia dla (a4+b4) i (a4−b4)
2 mar 21:38
2 mar 21:46
FazikxDD: kurde ale chodzi mi bardziej przekształcenie na które nie mam pomysłu, np
(a+b)3=(a+b)(a2−ab+b2) a nie a3+3a2b+3ab2+b3
2 mar 21:50
Eta:
a4 −b4=( a2−b2)(a2+b2)=(a−b)(a+b)(a2+b2)
a4+b4= ( a2+b2)2− 2a2b2= ( a2+b2 −√2ab)( (a2+b2 +√2ab)
2 mar 21:57
FazikxDD: dziekuje bardzo

!
2 mar 22:00
Eta:
na zdrowie
2 mar 22:01
Basia:
a4−b4 = (a2−b2)(a2+b2) = (a−b)(a+b)(a2+b2)
a4+b4 chyba nie da się tak rozłożyć
w konkretnych przykładach można tak
x4+1 = (Ax2+Bx+C)(Dx2+Ex+F) =
ADx4+AEx3+AFx2+BDx3+BEx2+BFx+CDx2+CEx+CF
AD=1
AE+BD=0
AF+BE+CD=0
BF+CE=0
CF=1
przypuśćmy, że A=D=C=F=1
E+B=0
1+BE+1=0
B+E=0
E=−B
2−B2=0
B=√2
x4+1 = (x2+√2x+1)(x2−√2+1)
te trójmiany już są nierozkładalne
udało się, ale nie wiem czy zawsze się tak łatwo uda
2 mar 22:20
Eta:
Basiu właśnie ten wzór podałam

Teraz już naprawdę spdam , bo padam !
Dobranoc
3 mar 02:06