| 1 | |
mv2 = U[3}{2}kT
| |
| 2 |
| R | ||
k = | ||
| NA |
| μ | ||
m = | ||
| NA |
| 1 | μ | 3 | R | ||||
*v2 = | |||||||
| 2 | NA | 2 | 2NA |
| 3RT | ||
v2 = | /√
| |
| μ |
| 1 | 5 | |||
Ek = | mv2 = | kT dlaczego tak ano dlatego ze
| ||
| 2 | 2 |
| 5 | ||
kinetyczna Ek cząsteczki dwuatomowej(jaką jest tlen O2) = | kT skad to wziąłem | |
| 2 |
| 3 | ||
ano stąd ze energia kinetyczna gazu jednoatomowego N,H itd wynosi | kT dlatego że Ogólnie | |
| 2 |
| 1 | ||
na każdy stopień swobody ruchu cząstki przypada energia | kT W przypadku ruchu | |
| 2 |
| 3 | ||
powyższym wzorze występuje czynnik | W przypadku gazów jednoatomowych np He jest to | |
| 2 |
| 3 | ||
jedyny wkład do energi kinetycznej i dlatego Ek(jednoatomowego) = | kT inna sprawa | |
| 2 |
| 6 | ||
cząsteczki wynosi | kT = 3KT
| |
| 2 |
| 1 | ||
No i masz pomyliłem wzory w zad z prędkością tam gdzie masz | mv2 = itd popraw na | |
| 2 |
| 1 | 5 | |||
mv2 = | kT i dalej poprowadz obliczenia analogicznie | |||
| 2 | 2 |