Ciag aret.
Smb: | | 1+x | | x+y | | x+y2 | |
Wykaz ze trzy wyrazenia |
| |
| |
| tworza (w podanej kolejnosci) |
| | 1+y | | 2y | | y+y2 | |
ciag arytmetyczny dla dwolonego x∊R\{o,−1} <= na to zadanie mam pomysl ale wychodzi mi potem
sprzeznosc i jeszcze jedno podobne zadnie
pierwszy wyraz ciagu arytmetycznego rowna sie 1. Stosunek sumy m poczatkowych wyrazow tego
ciagu do sumy n(m ≠ n) poczatkowych wyrazow wynosi m
2 : n
2. Znajdz roznice i wzor ogolny
tego ciagu.
3 mar 15:47
Godzio:
| 1+x | | x+y2 | | x+y | |
| + |
| = |
| |
| 1+y | | y+y2 | | y | |
| y + xy +x +y2 | | (x+y)(y+1) | |
| = |
| |
| y+y2 | | y2+1 | |
| y+xy+x+y2−xy−x−y2−y | |
| = 0 |
| y2+1 | |
0 = 0
3 mar 15:57
Noah: czy tam nie powinno byc lewa strona przez 2
3 mar 16:02
Godzio: tak ale to można zapisać
a+c = 2b i ja wlasnie odrazu od tego zaczelem
3 mar 16:04
Noah: | | 2(x+y)(y+1) | |
no i potem chyba powinno byc |
| |
| | y2+1 | |
3 mar 16:08
Noah: nie widze tego musze sobie rozrysowac
3 mar 16:10
Godzio:
| 1+x | | x+y2 | | x+y | |
| + |
| = |
| |
| 1+y | | y+y2 | | y | |
3 mar 16:12
Noah: 
sry
3 mar 16:13