miejscowości A i B łączy linia kolejowa o dług.70km.Pociąg osobowy .........
kAROLEK: miejscowości A i B łączy linia kolejowa o dług.70km.Pociąg osobowy jedzie na trasie tej o 1
godz dłużej i ze srednia predkością o 8 km/h mniejszą niż pociąg pośpieszny.Oblicz czas
przejazdu pociągu pośpiesznego z miejscowości A do B
2 mar 21:55
Lachu: V=s/t
czyli
predkosc= droga/ czas
x−8=70/x+1
x=70/x
70/x−8=70/ (70/x +1) reszte juz chyba zrobisz
2 mar 22:00
Lachu: zle soory

predkosc= droga/ czas
x−8=70/y+1
x=70/y
70/y−8=70/y+1 reszte juz chyba zrobisz
2 mar 22:01
kAROLEK: no tak nie bardzawo tobie zajmie to krócej niz dla mnie
2 mar 22:10
Lachu: no wychodzisz w koncu do rownania 8y2+8−70=0 i z tego liczysz delte i pierwiastki
2 mar 22:15
Lachu: podpowiem Ci ze wyszlo 2,5 h
2 mar 22:16
look: a mnie sie wydaje inaczej
v=70/t
v−8=70/t+1
−8t2−8t+70=0
√Δ=48
t=3
nie tak?
2 mar 22:16
Lachu: 70/y −8=70/y+1
70/y − 70/y+1=8
70y+70−70y/y2+y=8
70/y2+y=8/1 i z proporcji ze
8y2+8y=70
8y2+8y−70=0
2 mar 22:18
Lachu: to jest to samo tylko pomnożone o −1 a tam na gorze zapomnialem dc 8y2+8y−70=0
2 mar 22:21
look: no tak
2 mar 22:22
Lachu: ale masz zle to co napisales... bo ma wyjsc x1=−3,5 i x2=2,5 i to jest to 2,5
2 mar 22:22
Lachu: u: ale masz zle to co napisales... Cofam to
2 mar 22:23
look: ok
2 mar 22:24
kAROLEK: możesz teraz jeszcze raz napisac ? bo juz teraz wogóle mi sie pomieszało od początku napisz
prosze co?
2 mar 22:24
Lachu: Znalzlem na necie moze zrozumiesz bardziej tak

s = 70 km − droga z A do B
V₁ = V₂−8 prędkość pociągu osob.
V₂ − prędkość pociągu pośp.
t₁ = t₂ +1 − czas przejazdu z Ado B pociągu osob.
t₂ − czas przejazdu z A do B pociągu pośp.
t₂ = ?
Korzystam ze wzoru na prędkość i obliczam s
V = s:t
V₁ = s : t₁ → s = V₁ x t₁
V₂ = s: t₂ → s = V₂ x t₂
W miejsce t₁ = t₂ +1 i V₁ = V₂− 8 i porównuje stronami s
70= ( V₂−8) (t₂ +1 )
70= V₂ x t₂ → obliczam V₂= 70:t₂
( V₂−8) (t₂ +1 ) = V₂ x t₂
V₂= 70:t₂
( V₂−8) (t₂ +1 ) − V₂ * t₂ = 0
V₂*t₂ + V₂ −8*t₂ −8 −V₂ * t₂ =0 zredukuje się V₂ * t₂
−8*t₂ = 8 − V₂
t₂ = −1 +⅛ V₂
w miejsce V₂ podstawiam V₂ = 70:t₂
t₂ = −1 +⅛ *(70:t₂ )−1 /* t₂
t₂² = −t₂ + 70:8
t₂² + t₂ − 70:8 = 0 /*8
8t₂² +8 t₂ − 70 = 0
Obliczam jako równanie kwadratowe
a = 8
b=8
c=70
Δ = b² − 4*a*c
Δ = 8² − 4*8*(−70) = 64 + 2240 = 2304
√Δ =√ 2304 =48
t₂ = (−8−48):2*8 = −56:16 =−3,5 ( nie spełnia warunków zadania bo czas musi być wartością
dodatnią
lub
t₂ =(−8+48):2*8 =40: 16 =2,5h
Odp. Czas przejazdu pociągu pospiesznego z A d B wynosi 2,5h
2 mar 22:27
Martusia: a krócej? dasz rade? az taki ciemny nie jestem duzo przepisywania
2 mar 22:37
Lachu: patrz najpierw liczysz z tych 2 rownan x−8=70/y+1
x=70/y pod x do 1 rownania podstawiasz 70/y a potem y zostawiasz na jednej stronie liczby na
drugiej i mznozysz razy y+1 i wychodzi
2 mar 22:46
kupi:
2 mar 22:54
Lachu: ?
2 mar 22:55
Kingunia: ale krócej chodzi mi o to żeby ktos krócej to napisał bo przepisując taka ilosc to sie mylą
literki
3 mar 15:15
R.W.16l: to załóż okulary
3 mar 15:18
R.W.16l: A poza tym to nazywasz się Marusia, Kingunia czy kAROLEK?
3 mar 15:18
Kingunia: przez cały czas kingunia ale karolek to brat a martusia to kolezanka mają inne zadania i też
prosza o pomoc więc wszystko jasne
a pozatym zamiast ułatwic z tym zadaniem to utrudnione mamy bo tak dużo napisać wszystko sie
zlewa zrozumienia troche że komus może głowa bolec a jeszcze przepisuj tyle tych cyferek
3 mar 15:26
kradziejka: Było uważać na lekcji a nie na dyskoteki chodzić
3 mar 16:30