wyznacz dwie kolejne liczby naturalne których iloczyn jest równy 756
Martusia: wyznacz dwie kolejne liczby naturalne których iloczyn jest równy 756
2 mar 19:23
Basia:
n(n+1)=756
n2+n−756 = 0
Δ i pierwiastki
2 mar 19:25
Martusia: czyli musze obliczyć delte tutaj tak?
2 mar 19:28
Basia: tak
2 mar 19:29
Martusia: a te pierwiastki co to są?
bo napisałaś znaczek delty i pierwiastki
2 mar 19:30
Basia:
Δ=b
2−4ac
x
1,x
2 są pierwiastkami (rozwiązaniami) równania kwadratowego gdy Δ>0
2 mar 19:34
Martusia: i co teraz? nie mam delty i nie moge podstawić pod wzór ani b kwadrat
2 mar 19:38
Basia: No to ją policz
a=1
b=1
c=−756
2 mar 20:06
Godzio: kiedy byłaś ostatnio w szkole że takich rzeczy nie wiesz

?
2 mar 20:08
Martusia: o jej każdy ma swoje braki

nic wam do tego prosze pomóżcie mi
2 mar 20:10
Basia: Nie odrabiamy to za nikogo zadań domowych. Pomagamy je samodzielnie rozwiązać.
2 mar 20:11
2 mar 20:12
steam: 2x2+bx+3=0
12 kwi 20:53
steam: wyznaczyć b
12 kwi 20:53