Oblicz długośc równoleżnika
Marinka: Promień kuli ziemskiej jest w przybliżeniu równy 6370km. Oblicz długość równoleżnika 30o
3 mar 14:48
t:
10 lip 21:48
Patryk: 30/360*2π*6370
10 lip 21:52
pigor: ... , niech
x − dł. promienia równoleżnika 30
o, to
dł. równoleżnika :
2πx= 2πRcos30
o= π*6370*
12√3= 3185
√3π ≈
17 331 km . ...
11 lip 00:37
pigor: , źle

, przepraszam, a więc jeszcze raz (2 razy tyle), bo
2πx= 2πRcos30
o= π*6370*
√3 ≈
34662 km . ...
11 lip 00:44
Patryk: mi wychodzi około 3333 km ,pigor te twoje liczby to są chyba za duze
11 lip 13:24
Patryk:

tylko ,ze ja obliczyłem l
11 lip 13:25
pigor: ..., no nie , bo tu trzeba 30
o , to szerokość geograficzna − równoleżnik , czyli problem
przestrzenny kuli ziemskiej
11 lip 16:19
Mila:

α=30
o
równoleżnik wskazany strzałką
11 lip 16:35