Zadania dla gimnazjalistów
Łukasz: Proszę sprawdzić czy dobrze rozumuję
1. Za x groszy można kupić 6 lizaków. Ile lizaków można kupić za y złotych?
z−liczba lizaków za y zł
cena jest wprost proporcjonalna do liczby lizaków, więc x gr/6=y zł/ z, x gr/ 6= 100 y gr/ z,
z tego wychodzi z=600y/ x
2.Wysokość trójkąta równobocznego jest o 1 krótsza od boku tego trójkąta, wobec tego pole tego
trójkąta wynosi: a) (2−√3)2 , b) √3/ (2−√3)2 , c) 3√3 d) 7√3. Wyszło mi,
że żadna odpowiedź nie pasuje. Z równania a√3/2=a−1, a=4+2√3, h=a−1=3+2√3. Po
podstawieniu do wzoru P=ah/2, P=12 +7√3. Liczyłem na kilka sposobów i zawsze wynik był taki
sam.
3 mar 17:07