układzik równań.
mustafa: Czy ktoś jest w stanie to rozwiązać

wyznacz wartości parametru k (rzeczywiste), dla których układ równań posiada dokładnie jedno
rozwiązanie.
Układ równań:
{ (x+3)
2 + (y−2)
2 = 2
{ (y−x−3)(y+x−k) = 0
2 mar 20:10
dagnes: rozbijamy układ na dwa
1) (x+3)2 + (y−2)2 = 2,
y−x−3=0
2) (x+3)2 + (y−2)2 = 2
y+x−k=0
miedzy nimi jest "lub"
2 mar 20:20
Basia:
y−x−3=0 lub y+x−k=0
y=x−3 lub y=−x+k
to są równania prostych
sprawdźmy jakie jest rozwiązanie układu
(x+3)
2+(y−2)
2=2
y=x−3
(x+3)
2+(x−3−2)
2=2
(x+3)
2+(x−5)
2=2
x
2+6x+9+x
2−10x+25=2
2x
2−4x+32=0 /:2
x
2−2x+16=0
Δ=4−4*16<0
ten układ nie ma rozwiązania
czyli układ
(x+3)
2+(y−2)
2=2
y=−x+k
musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie
(x+3)
2+(−x+k−2)
2 = 2
(x+3)
2+[(k−2)−x]
2=2
x
2+6x+9+(k−2)
2−2(k−2)x+x
2−2=0
2x
2 + x(6−2k+4)+(9+k
2−4k+4−2)=0
2x
2 +(10−2k)x+(k
2−4k+11)=0
Δ=(10−2k)
2−4*2*(k
2−4k+11)
Δ=100−40k+4k
2−8k
2+32k−88
Δ=−4k
2−8k+12
Δ=0 (bo ma być jedno rozwiązanie)
−4k
2−8k+12=0 /:(−4)
k
2+2k−3=0
Δ
1 = 4+12=16
√Δ1=4
odp. dla
k=1 ∨ k=−3
2 mar 20:21
mustafa: ludzie jesteście wielcy.
Dziękuję
2 mar 20:23