kilka trudniejszych zadań dla gimnazjalistów
Łukasz: 1. Dwaj robotnicy wykonywali wspólnie pewną pracę. Pierwszy z nich, pracując samodzielnie,
wykonałby tę pracę w czasie 4 razy dluzszym, a drugi o 5 dni dłuższym. Ile dni pracowali
razem?
2. Długość krótszego boku równoległoboku jest równa krótszej przekątnej. Dłuższy bok ma długość
6√2 cm. Z wierzchołka kąta ostrego poprowadzono odcinek prostopadły do przekątnej, który
podzielił tę przekątną w stosunku 1:2. Oblicz pole tego równoległoboku.
3. Wybudowano kolumnę w kształcie walca o wys. 30 m. wokół niej wiodą spiralne schody,(jest
rysunek− równoległe do siebie części schodów są 5m od siebie −tak wnioskuję z rysunku).Obwód
podstawy wynosi 12 m. Jak jest długość schodów.
Proszę o wskazówki jak rozwiązać
2 mar 20:26
Basia:
ad.1
(x+y)*t = x*4t=y*(t+5)
(x+y)t=4xt /:t
x+y=4
y=3x
4xt=3x(t+5) /:x
4t=3(t+5)
4t=3t+15
t=15
3 mar 01:07
Basia:

rysunek 1
−−−−−−−−−−−−−−−
b=6
√2
h
2+a
2=b
2
h
2+a
2=72
h
2+9a
2=16a
2
72−a
2+9a
2=16a
2
72=8a
2
a
2=9
a=3
h
2=72−36=36
h=6
P=4a*h = 4*9*6
rysunek 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h
2+9a
2=b
2
h
2+9a
2=72
h
2=72−9a
2
a
2+h
2=16a
2
a
2+72−9a
2=16a
2
24a
2=72
a
2 =
7224 =
3612=3
a=
√3
h
2=72−9*3=72−27=45
h=
√45=
√9*5=3
√5
P=4a*h = 4
√3√5 = 4
√15
3 mar 01:26
Basia:
ad.3
nie umiem sobie tego rysunku wyobrazić
3 mar 01:28
Basia: W tym drugim źle przeczytałam. Podział ma być: 1:2 (a ja wzięłam 1:3) czyli tam będą odcinki
a,2a i bok = 3a
Rozumowanie musi być identyczne.
3 mar 03:52
Łukasz: dzięki Basiu, w drugim będzie chyba tylko jedno rozwiązanie zgodne z rysunkiem 2, a w trzecim
wolec pionowo i tak jakby zwojnica nawinięta na niego, rozwiązanie to chyba 360 przez pi, to
zadanie zamknięte są jeszcze odpowiedzi 65 m, 72m i 78m
3 mar 04:12