yrażenia algebraiczne Proszę o pomoc.
???????????????: Mam trzech braci. Każdy z nich ma więcej niż 4 lata , a mniej niz 14 lat. Maciek jest starszy
od Rafała o rok. Piotrek to mój najmłodszy brat. Różnica kwadratów liczb wyrażających wiek
starszych braci jest równa kwadratowi liczby wyrażającej wiek Piotrka−powiedziała Beata. Ile
lat ma Piortr?
2 mar 20:18
Eta:
Piotr ma 5lat
Maciek ma 13 lat
Rafał ma 12 lat
x −− wiek Maćka
x−1 −− wiek Rafała x€( 4, 14)
y −− wiek Piotrka
x
2 −( x−1)
2= y
2
| | y2+1 | |
2x −1 = y2 => x= |
| i x€ (4,14) i x€N
|
| | 2 | |
to: y
2+1 >8 i y
2 +1 < 28
y >
√7 i y >
√27 => y= 5
to ; 2x −1= 25 => 2x= 26 => x = 13
to: x −1 = 12
3 mar 00:55