treść
agnieszka: Sprawdź ,czy liczby a=(sin60+cos60)2 i b=sin2 15 −cos30+cos2 15 są pierwiastkami
wielomianu
W(x)=4x3−8x2+x
2 mar 15:27
Godzio: czego nie umiesz?
wyliczyć a i b czy sprawdzić czy jest to pierwiastek ?
2 mar 15:28
R.W.16l: sin2α+cos2α=1
b=1−cos30
a=sin2α+2sinαcosα+cos2α=sin2α+cos2α+2sinαcosα
2sinαcosα=sin2α
a=1+sin120
sin120=0.580611184
cos30=0.15425145
a=0,84574855
b=1,580611184
nie wiem co do zadania, ale nudzi mi się i to obliczyłm ;>
2 mar 15:32
Godzio: "a" nie jest bo wyjdzie −0,5 ,a "b" jest
2 mar 15:36
agnieszka: mam problem z obliczeniem a i b
2 mar 15:37
Godzio: | | √3 | |
a =(sin60 + cos60)2 = sin260 + cos260 + 2sin60cos60 = 1 + sin120 = 1+ |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
b = sin215 + cos215 − cos30 = 1 − |
| |
| | 2 | |
2 mar 15:38
Agula: | | √3 | |
sin120 to nie jest |
| bo to jest sin60 |
| | 2 | |
2 mar 21:27