Wyraź liczbę a za pomocą p = log32
| √2 | ||
i to moje a = log3√3 | ||
| 2 |
| log32−1/2 | ||
i nie wiem czy dobrze robię,bo mi wychodzi | i nie wiem co dalej ![]() | |
| 1/3 |
| √2 |
| ||||||||||||
a = log3√3 | = | = | |||||||||||
| 2 | log33√3 |
| √2 | 3 | √2 | 1 | |||||
{log3 | }{ | } = log3( | )2/3 = log3( | )1/3 = log32−1/3 | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 3 | |||
log33√3 = log331+1/2 = 1 | = | |||
| 2 | 2 |
chyba wiem już
ale męcze się jeszcze nad takim:
przedstaw prawą stronę równania w postaci logarytmu o podstawie 4. Oblicz x
log4x = log2√2105
a było 2/3
| √2 | ||
log3( | )2/3 =log3 (2−1/2)2/3 =log3 2−1/3 | |
| 2 |
| log4105 | log4105 | 4 | ||||||||||
= | = | = | log4105 = log41020/3 | |||||||||
| log42√2 |
| 3 |
ale w odpowiedzi jest x = 106 * 3√100
może ten nasz wynik da się
jakoś przekształcić do tej postaci...
| 2 | ||
1020/3 = 106 | = 106 * 102/3 = 106 * 3√100 | |
| 3 |
wykładnik był 20/3 to skąd się wzięło 6 i 2/3
| 2 | ||
czy 106 ( | ) | |
| 3 |
dobrze myślę