Zadanko z chemii
Bill: Witam, miałem takie zadanie z chemii:
Jaką objętość zajmuje CO2, skoro składa się z 3,01*10
21 cząsteczek. Rozwiązałem je tak
| | 3,01*1021 | |
n= |
| = 0,005 mola |
| | 6,02*1023 | |
Więc
| 1mol | | 22,4 dm3 | |
| = |
| |
| 0,005 mola | | x dm3 | |
więc x=0,112 dm3.
Niestety jak przyszła pora na sprawdzianik, za to zadanko dostałem 0 pkt. Co zrobiłem źle?
3 mar 14:42
Mateusz: Robię to tak po 1 krocej
1 mol gazu→22,4dm
3−6,02*10
23 cz CO−2
x → 3,01*10
23 cz
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 11,2dm
3
| | 3,01*1023 | |
A twoj błąd polegał na tym że zle policzyłes iloraz |
| ma byc |
| | 6,02*1023 | |
0,5 a nie
0,005
3 mar 14:48
Bill: Ale tam jest 3,01 * 1021 a nie 3,01 * 1023
3 mar 14:51
Mateusz: No fakt nie zauwazyłem to i tak masz zle bo zauwaz ze przyjeli tu liczbę 1 mola cząsteczek za
6,02*10
21 gdybys miał 3,02*10
23 to wtedy uzyłbys 6,02*10
23 chodzi tu o wyrazenie
10
23 cząst zeby sie skrociło bo liczymy ile to moli wezmy np
| x*1023 cząsteczek | | x | |
| = |
| [mol] |
| y*1023 cząsteczek | | y | |
3 mar 15:06
Bill: Z tego co miałem na lekcji 1 mol substancji zawsze zawiera 6,02*10
23 cząsteczek, inaczej że
ta wartość jest constant (dla warunków normalnych).
Więc skoro to tutaj się składa z 3,01 * 10
21 to n=
| | 3,01 * 1021 | |
|
| = 3,01/602=0,005 mola |
| | 602 * 1021 | |
3 mar 15:20
Bill: *constans
3 mar 15:22
Mateusz: ale tu w zadaniu mogli podac wymyslomą wartosc i wtedy tak jak napisałes ten stosunek te
10
21 sie skrocą i otrzymasz 0,5 i nie korzystasz z własnosci potęg tak jak napisałem te 10
z potegami muszą się skrocic bo inaczej nie otrzymasz wyniku w molach a co za tym idzie
prawidłowego wyniku
jeszcze 1 przykład
1 mol−−−> 6,02*10
23
x moli−−−−> 12,04810
23
| | 12,04*1023 | |
x = |
| =
|
| | 6,02*1023 | |
tobie te potęgi sie nie skrociły w ten sposob jak robiłes i otrzymałes nie wiadomo co
3 mar 15:31
Mateusz: jezeli iles tam moli CO2 to 3,01*1021 cz CO2 to 1 mol CO2 musi miec 6,0281021
3 mar 15:35
Mateusz: musi miec 6,02*1021
3 mar 15:36
Bill: To czasem nie można by było tego pokazać jako albo:
albo
?
3 mar 15:40
Bill: Wtedy potęgi się spokojnie skracają...
3 mar 15:40
Mateusz: tak wtedy tak
3 mar 15:41
Bill: Czyli spokojnie za liczbę moli mogę uznać 0,005 bo tyle wynosi wynik obydwu tych dzieleń.
Innymi słowy raczej nic złego nie mam w zadaniu, a dziad się raczej czepił nieczytelności
zapisu
3 mar 15:42
Mateusz: tylko dlaczego 3,01 i 602
jak mamy np 1,204*1022 cząsteczek tzn ze 1 mol to 6,02*1022
3 mar 15:48
Mateusz: Więc tak czy siak masz niestety zle bo za nieczytelnosc zapisu odejmuje sie co najwyzej punkt
całe zadanie masz zle choc idea rozwiązania była dobra
3 mar 16:28