ciągi
Fruzia: Proszę o pomoc

wyznaczam wzór ogólny ciągu i doszłam do układu równań z którego wyznaczyć mam a
1 i r
potem oblicze a
n doszłam do układu równań
{ 2a
1+49r=10,25
a
1+14r=5
wychodzą mi ułamki może ktoś pomoże
1 mar 23:28
Julek:
rozumiem, że to ciąg arytmetyczny ?
daj całą treść zadania
a
1 = 5 − 14r
1 mar 23:42
Fruzia: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego a
n, jeżeli suma 50 poczatkowych wyrazów tego ciągu
jest równa 512,5 i wyraz 15ty wynosi 5
1 mar 23:48
justka:
2a
1 +49r =10,25
a
1 +14r = 5 /*(−2)
2a
1 +49r =10,25
−2a
1 −28 = −10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− +
21r = 0,25 / :21
1 mar 23:49
Fruzia: i dalej wyliczyć an
2 mar 00:07
Fruzia:
2 mar 12:56
xyz: 2a25+49r=20,5 , a1=−2, r=0,5
2 mar 13:17
xyz: Źle zapisałam , oczywiście 2a1+49r=20,5
2 mar 13:19
Fruzia: No to już nic nie rozumiem z równań wychodzi a
1 = 4 i 5/5 a r= 1/84 to potem a
n =
a
1+(n−1)*r

?
2 mar 14:06
Fruzia: Prosze może ktoś pomoże

?
2 mar 16:00
Fruzia: puk, puk jest tam Ktoś

?
2 mar 16:47
Fruzia:
2 mar 18:29
Fruzia: wyliczyłam a
n wyszedł mi ułamek: 410
84
czy dobrze

?
2 mar 19:34