Znajdź sumę wszystkich
anulka__1990: Znajdź sumę wszystkich liczb dwucyfrowych,które w dzieleniu przez 5 dają reszte 1
17 lut 10:16
Edek: zacznijmy od tego jakie liczby dwucyfrowe dają nam z dzielenia przez 5 resztę 1
są to takie, które kończą się na 1,6, awięc
11+16+21+...+96=
a
1=11
r=5
podstaw i powinno wyjść
n obliczysz z
a
n=a
1+(n−1}r,
gdzie a
n=96
17 lut 10:37
anulka__1990: n mialam obliczyc z :
a
n=a
1+(n−1)r
i za a
n mialam podstawic 96
wiec podstawiam
96=11+(n−1)*5
96=11+5n−5
−5n=6−96
−5n=−102/:(−5)
n=20.4
wiec obliczyłam to tak
| | 107 | |
S= |
| *20.4 skrocilam to i wyszło mi |
| | 2 | |
S=107*10.2
S=1091,4
czy to jest dobrze
3 mar 09:02
b.: nie no niedobrze, n powinno byc calkowite!
pomylka jest tutaj:
−5n = 6−96
−5n = −90 powinno byc, a nie −102...
gdyby nie to, byloby dobrze
nawiasem mowiac, mozna sie bylo zorientowac, ze wynik jest zly: szukana suma na pewno jest
liczba calkowita, a Tobie wyszlo 1091,4...
pozdrowienia
3 mar 09:24
anulka__1990: dziekuje
3 mar 10:42