Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax^2 bx c
miśka134: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c Do wykresu tej funkcji należy punkt A=(−1;−13), a
jej wartość największa jest równa 2 dla x=4. Wyznacz współczynniki a,b,c.
2 mar 20:21
Basia:
f(−1)=−13
f(−1) = a−b+c
a−b+c=−13
f(4)=2
f(4) = 16a+4b+c
16a+4b+c=2
x
w=4
−b2a=4
rozwiąż układ tych równań
2 mar 20:25
miśka134: A mogłabym prosić o dalsze rozwiązanie .
2 mar 20:47
Basia:
to już zwykłe rachunki; dasz sobie radę
zacznij od tego, że
−b = 8a
b=−8a
podstaw za b do pierwszego i trzeciego
dostaniesz zwykły układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi
2 mar 20:50
miśka134: Dziękuję ślicznie Basiu za pomoc.
2 mar 20:53