prOsze o pOmoc..
Ev: :((
a) Średnica podstawy walca ma długość 8 cm. Pole powierzchni bocznej walca jest 4− krotnie
większe od pola jego podstawy. Oblicz objętość tego walca.
Szymon: h−wysokość walca
P
PB−pole powierzchni bocznej
P
p−pole podstawy
V−objętość
r−promień
d−średnica
jeżeli średnica ma 8 cm to promień ma 4cm=r. czyli pole podstawy możemy łatwo obliczyć
πr
2=16π
P
p = 16π
pole powierzchni bocznej jest 4 razy większe czyli ma 4*16π= 64π pole to obliczamy mnożąc
obwód podstawy i wysokość walca, obwód podstawy wyrażamy wzorem 2πr
czyli P
PB=2π*r*h ⇒ 64π=2π*4*h ⇒ h=8
V=P
p*h ⇒ 16π*8=128π