Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia przekątnych j
miśka134: Dany jest równoległobok o kącie ostrym 30 stopni. Punkt przecięcia przekątnych jest odległy od
jego boków odpowiednio o 2cm i 4cm. Oblicz obwód i pole równoległoboku.
2 mar 19:44
ewcia:

h =2x⇒h = 2*2⇒h =4
H = 2y ⇒H =8
a = 8
P = a*H i P = b*h
8*8=b*4
b=16
P= 8*8
P = 64
Obw = 2a+2b
...........
2 mar 20:00
miśka134: Wielkie dzięki ewcia
2 mar 20:06
ewcia:
2 mar 20:24
:): jest tu blad chyba, bo mi sie wydaje ze H nie jest równe 2y, jak już to b=2y, h=2x
16 wrz 20:17