prędkość, droga, czas
aga: Błagam o pomoc! Może ktoś będzie jeszcze dziś w stanie rozwiązać to kłopotliwe zadanie:
Z miast A i B odległych o 182 km wyruszyli naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. Rowerzysta
wyjeżdżający z miasta B jechał z prędkością MNIEJSZĄ niż 25 km/h. Rowerzysta z miasta A
wyruszył o 1 godzinę wcześniej i jechał z prędkością o 7 km/h większą. Spotkali się w takim
| | 9 | |
punkcie, że rowerzysta jadący z miasta A przejechał |
| całej trasy. Oblicz prędkości obu |
| | 13 | |
rowerzystów.
3 mar 00:13
3 mar 00:33
Basia:
| | 9 | |
(v+7)(t+1) = |
| *182=9*14 |
| | 13 | |
vt+v+7t+7 = 9*14
4*14+v+7t+7 = 9*14
v+7t+7=5*14
v
2+7*4*14 + 7v = 5*14v
v
2−63v+28*14=0
Δ itd.
3 mar 00:36
aga: WIELKIE dzięki ,
Eta, jesteś nieoceniona

!
3 mar 00:37
3 mar 00:40
Eta:
O , teraz jest ładnie i miło
3 mar 01:03