prOsze o pOmOc
Ev: :((
b) Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 45 cm i tworzy z podstawą walca kąt α. Oblicz
objętość tego walca, jeśli wiadomo, że cos α = 0,6
2 mar 19:15
Waeva but neva say neva:

granat=a
zielony=b
pomarańcz=c
cosα=0,6
cosα=b/c
0,6=b/45
b=45*0,6=27
b=r
a
2+b
2=c
2
a
2+27
2=45
2
a=36
a=H
V=πr
2H=π27
2*36=26244πcm
3
Wydaje mi sie że jest ok ale coś duży wynik wyszedł.
"Przekątna przekroju osiowego walca"−mam nadzieje że dobrze zrozumiałem i to jest pomarańczowy.
3 mar 00:46
Basia:
niestety nie; przekątna przekroju osiowego to przekątna czarnego prostokąta z Twojego rysunku
3 mar 00:54