matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz x
double:
Długość boku oznaczonego strzałką: 9 − 2
√
3
.Oblicz x.
5 mar 18:04
paziówna:
oznaczasz bok mniejszego trojkata przy kacie 30 st jako y.
3
3
3
tg30 =
⇒ y =
=
= 3
√
3
y
tg30
√
3
3
z tw. Talesa:
3
√
3
3
√
3
+ 9 − 2
√
3
=
3
x
x
√
3
= 9 −
√
3
9 −
√
3
x =
= 3
√
3
− 1
√
3
5 mar 18:20