pole kwadratu wpisanego w okrag o promieniu 8 jest rowne ??
Marcin: pole kwadratu wpisanego w okrag o promieniu 8 jest rowne
judith:

Trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym równoramiennym zatem ma kąty 90, 45 i 45 stopni.
Przeciwprostokątna równa się sumie dwóch promieni koła zatem 8+8=16. z drugiej strony
przekątna w trójkącie prostokątnym równoramiennym o ramionach a wynosi a*
√2 więc
przyrównując możemy zapisać 16=a
√2 dzieląc obystronnie przez
√2 otrzymamy 16/
√2=a .
Pole kwadratu P=a
2.Podstawiając otrzymujemy , że pole wynosi 128